Po prostu pizza
U nas w domu zawsze jest ochota na pizzę. Tak na prawdę wystarczy niecała godzina, aby ją przyrządzić. Wcześniej na moim blogu pojawiły się już dwie pizze: jedna ze szpinakiem (przepis tutaj ), druga natomiast z rukolą i szynką parmeńską (przepis tutaj). Dzisiaj prezentuję ją Wam w nieco bogatszej wersji, polecam i życzę smacznego ;)
Składniki na ciasto:
2 dkg drożdży
1/3 łyżeczki soli
1/2 szkl. ciepłej wody
1 1/2 szkl. mąki
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać sól, oliwę, przemieszać.
Na końcu wsypać mąkę, zagnieść ciasto.
Odstawić je na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Składniki na górę pizzy:
1/2 zielonej papryki
2-3 pieczarki
50 g salami
4 łyżki passaty pomidorowej
kilka czarnych oliwek
1 młoda cebula
sól, pieprz, zioła
250 g cheddara
Wykonanie:
Ciasto rozłożyć na specjalnej, okrągłej blasze do pizzy, posmarować je passatą.
Następnie ułożyć na nim plastry salami, pokrojoną w paski paprykę, cebulę w półksiężyce, pieczarki w plastry i oliwki na pół. Posypać ją solą, pieprzem i ziołami.
Włożyć ją do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
Po 10 minutach dołożyć stary cheddar.
Piec jeszcze ok. 15 minut (ja całość piekę około 25 minut, patrzę, aż zarumieni się cheddar).
Składniki na ciasto:
2 dkg drożdży
1/3 łyżeczki soli
1/2 szkl. ciepłej wody
1 1/2 szkl. mąki
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać sól, oliwę, przemieszać.
Na końcu wsypać mąkę, zagnieść ciasto.
Odstawić je na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Składniki na górę pizzy:
1/2 zielonej papryki
2-3 pieczarki
50 g salami
4 łyżki passaty pomidorowej
kilka czarnych oliwek
1 młoda cebula
sól, pieprz, zioła
250 g cheddara
Wykonanie:
Ciasto rozłożyć na specjalnej, okrągłej blasze do pizzy, posmarować je passatą.
Następnie ułożyć na nim plastry salami, pokrojoną w paski paprykę, cebulę w półksiężyce, pieczarki w plastry i oliwki na pół. Posypać ją solą, pieprzem i ziołami.
Włożyć ją do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
Po 10 minutach dołożyć stary cheddar.
Piec jeszcze ok. 15 minut (ja całość piekę około 25 minut, patrzę, aż zarumieni się cheddar).
Pycha!!!
Ale mi smaka narobiłaś żeby zrobić pizze bardzo apetycznie to wygląda ąż by się chciało jeść
OdpowiedzUsuńTeresa faktycznie ta pizza to dość smacznie wygląda :D
UsuńUwielbiam! Narobiłaś mi wielkiej ochoty na pizzę :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDo dzieła dziewczyny!!! ;)
OdpowiedzUsuńO kurczę <3 Tak dawno nie jadłam domowej pizzy, a tu takie pyszności ! :D
OdpowiedzUsuńDomowa pizza zawsze smakuje, pycha :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie. Pizza wygląda bardziej apetycznie niż te serwowane w niektórych pizzeriach. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję :)
OdpowiedzUsuń