Schab w sosie kurkowym
Już nie pamiętam kiedy w lesie zbierałam kurki... Zawsze kupowałam je na targu w moim rodzinnym mieście. W tym roku grzybów jest pod dostatkiem i nawet jak sami wybierzemy się do lasu, możemy znaleźć te żółte skarby, nie trzeba mieć specjalnych miejsc na nie - rosną dosłownie wszędzie. Postanowiłam przyrządzić z nich sos na bulionie KRAKUS z kawałkami schabu. Wyszło na prawdę pysznie. Polecam!!!
Składniki:
90 dkg schabu
1 średnia cebula
2 1/2 łyżki masła klarowanego
25 dkg kurek
2 1/2 łyżki kopru
sok z 1/4 cytryny
1 l bulionu drobiowego (250 ml koncentratu bulionu KRAKUS reszta wrzącej wody)
1 śmietana 12% (opakowanie 200 g)
sól, pieprz do smaku
1 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
4-5 łyżek wody do zagęszczenia sosu
olej do smażenia
Wykonanie:
Kurki opłukać, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle klarowanym na rumiany kolor. Następnie wrzucić kurki, chwilę poddusić, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dodać koper, przemieszać, odstawić do przestygnięcia.
Schab pokroić w plastry o grubości 1.5 cm. Przyprawić go solą i pieprzem, przełożyć do miski i odstawić do lodówki na godzinę.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć plastry schabu z dwóch stron, przełożyć na talerz.
Do garnka lub głębokiej patelni wlać bulion i włożyć do niego plastry mięsa, całość przykryć pokrywką, dusić do miękkości schabu (ja dusiłam ok. godziny, akurat bulion troszkę wyparował).
Na koniec dodać śmietanę, powstały sos "zaklepać" mąką i wrzucić kurki, przemieszać.
Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Podawać z ziemniaczkami.
Składniki:
90 dkg schabu
1 średnia cebula
2 1/2 łyżki masła klarowanego
25 dkg kurek
2 1/2 łyżki kopru
sok z 1/4 cytryny
1 l bulionu drobiowego (250 ml koncentratu bulionu KRAKUS reszta wrzącej wody)
1 śmietana 12% (opakowanie 200 g)
sól, pieprz do smaku
1 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
4-5 łyżek wody do zagęszczenia sosu
olej do smażenia
Wykonanie:
Kurki opłukać, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle klarowanym na rumiany kolor. Następnie wrzucić kurki, chwilę poddusić, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dodać koper, przemieszać, odstawić do przestygnięcia.
Schab pokroić w plastry o grubości 1.5 cm. Przyprawić go solą i pieprzem, przełożyć do miski i odstawić do lodówki na godzinę.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć plastry schabu z dwóch stron, przełożyć na talerz.
Do garnka lub głębokiej patelni wlać bulion i włożyć do niego plastry mięsa, całość przykryć pokrywką, dusić do miękkości schabu (ja dusiłam ok. godziny, akurat bulion troszkę wyparował).
Na koniec dodać śmietanę, powstały sos "zaklepać" mąką i wrzucić kurki, przemieszać.
Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Podawać z ziemniaczkami.
Uwielbiam kurki i schab :) Jak dla mnie idealne danie :) Wpraszam się na obiadek :)
OdpowiedzUsuńschab i kurki - same pyszności :)
OdpowiedzUsuńMartusia już wiem co zrobie na obiad własnie to moje smaki super
OdpowiedzUsuńPycha ! zjadła bym z chęcią -:)
OdpowiedzUsuńMniam, znakomity obiadek :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :-) z chęcią bym zjadła porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńPodzielisz się kurkami? ;D
OdpowiedzUsuńPychotka! Uwielbiam kurki! Będę musiała spróbować tego przepisu!
OdpowiedzUsuńWidzę, że kurkowe szaleństwo trwa także u Ciebie. Pyszna propozycja obiadowa. W sam raz do kaszy lub kopytek :)
OdpowiedzUsuńTo już kolejne pyszne wydanie schabu, jakie dziś widzę, chętnie bym spróbowała twojego dania :)
OdpowiedzUsuńSuper, na taki obiad chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Często robię, ale niestety ja kurki kupuję :)
OdpowiedzUsuńDoskonały obiadek :)
OdpowiedzUsuńSchab na pewno wyszedł bardzo smaczny. Ja kurki zawsze kupuję - niestety w "moim", czyli najbliższym mnie, lesie kurki nie rosną. Jest za to dużo gąsek :)
OdpowiedzUsuń