Krem z pieczonych pomidorów z tymiankiem
Zawsze kupowałam pomidory w puszce do zupy pomidorowej, tym razem postanowiłam przygotować je sama od podstaw. Opłaciło się, bo zupa na prawdę była pyszna, a dzięki gotowemu bulionowi KRAKUS jej przygotowanie zajęło niecałą godzinę. Polecam!!!
Składniki:
1,2 kg pomidorów
1/2 główki czosnku
2 małe cebule
2 papryczki ostre
kilka gałązek tymianku
4 liście laurowe
900 ml bulionu drobiowego KRAKUS (150 ml koncentratu, reszta wrzątku)
olej do smażenia
1 1/2 łyżki syropu z agawy
camembert lub mozzarella do podania
Wykonanie:
Pomidory umyć, wyciąć z nich łyka, ponacinać u góry i u dołu, ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem, dołożyć czosnek w łupinie. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni.
Piec 30 minut, przestudzić i zarówno pomidory, jak i czosnek obrać ze skórki. Cebule obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć. Następnie dołożyć tymianek, czosnek, liście laurowe i papryczki, przemieszać, smażyć ok. 5 minut.
Na końcu dorzucić pokrojone na mniejsze kawałki pomidory.
Dusić pod przykryciem 15-20 minut, całość zalać bulionem, zagotować. Przed zblendowaniem wyciągnąć tymianek i liście laurowe. Zblendować, podawać z mozzarellą lub serem camembert.
Składniki:
1,2 kg pomidorów
1/2 główki czosnku
2 małe cebule
2 papryczki ostre
kilka gałązek tymianku
4 liście laurowe
900 ml bulionu drobiowego KRAKUS (150 ml koncentratu, reszta wrzątku)
olej do smażenia
1 1/2 łyżki syropu z agawy
camembert lub mozzarella do podania
Wykonanie:
Pomidory umyć, wyciąć z nich łyka, ponacinać u góry i u dołu, ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem, dołożyć czosnek w łupinie. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni.
Piec 30 minut, przestudzić i zarówno pomidory, jak i czosnek obrać ze skórki. Cebule obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć. Następnie dołożyć tymianek, czosnek, liście laurowe i papryczki, przemieszać, smażyć ok. 5 minut.
Na końcu dorzucić pokrojone na mniejsze kawałki pomidory.
Dusić pod przykryciem 15-20 minut, całość zalać bulionem, zagotować. Przed zblendowaniem wyciągnąć tymianek i liście laurowe. Zblendować, podawać z mozzarellą lub serem camembert.
Pyszna zupka. Bardzo lubię takie smaki ❤️
OdpowiedzUsuńCudny kolor i jestem pewna, że smak również ;)
OdpowiedzUsuńPomidorowa podkręcona wcześniejszym pieczeniem warzyw smakuje obłędnie. Ja często do takiej zupy dolewam troszkę octu balsamicznego. Świetnie komponuje się ze smakiem pomidorów.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny kremik. Już czuję jego cudny aromat :)
OdpowiedzUsuńPyszny krem -:)
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor ta zupka :) Na pewni też doskonale pachnie i oczywiście smakuje :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, że dodajesz dużo ziół, mają nie tylko właściwości trawienne, ale także sporo antyoksydantów.
OdpowiedzUsuńPiękna zupka, już czuje jej aromat :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie próbowałam bo zawsze przecieram pomidory ,a ziół to ja też dużo używam pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto musiało smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń