Bób z młodymi ziemniakami na ciepło jako dodatek do obiadu
Szczerze mówiąc, to bób przygotowywałam po raz pierwszy. Zawsze się dziwiłam, kiedy to znajomi kupowali go w dość dużych ilościach i zachwycali się jego smakiem. U nas w domu mama nigdy go nie przygotowywała. Ja od teraz też będę jego zwolenniczką, bo w połączeniu z innymi warzywami lub mięsem możemy stworzyć z niego przepyszne danie. Spróbujcie tego przepisu, a polubicie bób tak samo, jak ja :)
Składniki:
1/2 kg bobu
ok. 40 dkg młodych ziemniaków
1 papryczka chili
1/4 szkl. oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka kopru
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Bób wrzucić na wrzącą, osoloną wodę.
Gotować 3 minuty (od momentu zagotowania), odcedzić, przestudzić i obrać. Młode ziemniaki dobrze umyć, ugotować w mundurkach (ja gotowałam 17 minut i były akurat), odcedzić, przestudzić.
Papryczkę umyć, osuszyć, pozbawić nasion, drobno pokroić. Czosnek obrać, również drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić najpierw papryczkę, a po chwili czosnek, podsmażyć.
Następnie dodać pokrojone na dość grube plastry ziemniaki, po chwili dorzucić bób.
Doprawić solą i pieprzem, przemieszać, zostawić jeszcze przez chwilę na ogniu, od czasu do czasu pomieszać.
Całość posypać skrojonym drobno koprem.
Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno.
Składniki:
1/2 kg bobu
ok. 40 dkg młodych ziemniaków
1 papryczka chili
1/4 szkl. oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka kopru
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Bób wrzucić na wrzącą, osoloną wodę.
Gotować 3 minuty (od momentu zagotowania), odcedzić, przestudzić i obrać. Młode ziemniaki dobrze umyć, ugotować w mundurkach (ja gotowałam 17 minut i były akurat), odcedzić, przestudzić.
Papryczkę umyć, osuszyć, pozbawić nasion, drobno pokroić. Czosnek obrać, również drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić najpierw papryczkę, a po chwili czosnek, podsmażyć.
Następnie dodać pokrojone na dość grube plastry ziemniaki, po chwili dorzucić bób.
Doprawić solą i pieprzem, przemieszać, zostawić jeszcze przez chwilę na ogniu, od czasu do czasu pomieszać.
Całość posypać skrojonym drobno koprem.
Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno.
Pycha!!!
Wygląda przecudownie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Bardzo apetyczna propozycja :) Daj porcyjkę ;)
OdpowiedzUsuńPyszne smaki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie :) Bób uwielbiam, a to danie wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bób w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie :) Czego chcieć więcej?
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam bób i jej w ilościach: Ile dam radę i żołądek zmieści :) Podsmażany jest super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis, myślę, że połączenie smaków idealne, aż mi tutaj pachnie :) wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDla mnie połączeni wręcz idealne na lato. Za bobem przepadam, a ziemniaki zjem w każdej postaci. :)
OdpowiedzUsuń