Czekoladowe przekładane masą z mascarpone i bitej śmietany

Ok kiedy przepis na ciasto czekoladowe wypróbowałam po raz pierwszy, bardzo mi posmakowało. Dzisiaj piekę je w różnych możliwych wariantach. Dzisiaj przedstawiam Wam go w formie tortowej :) Polecam, bo jest szybkie, proste, a przede wszystkim smaczne!!!

Składniki i wykonanie ciasta  - przepis tutaj ( ja miałam tortownicę o średnicy 28 cm) 

Składniki na masę i do przełożenia:
2 śmietanki 30% (każde opakowanie po 250 ml)
1 biała czekolada
4 łyżki cukru pudru
1 serek mascarpone (opakowanie 250 g)
3 łyżki żelatyny (już rozpuszczonej)
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
owoce sezonowe na górę

Wykonanie masy - przepis tutaj

Przełożenie ciasta:
Ciasto przekroić na pół, dół posmarować większą częścią konfitury, następnie wyłożyć większą część masy.
Całość przykryć drugą częścią ciasta (górą do masy), przesmarować pozostałą konfiturą, pokryć resztą masy i ułożyć dowolne owoce sezonowe. Schłodzić 3-4 godziny.

Pycha!!!


 

10 komentarzy:

  1. Takie ciasta uwielbiam i bardzo chętnie zjadłabym teraz kawałeczek :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Latem ciastami z owocami się wprost zajadam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo kuszące, szczególnie z letnimi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Martuś przepis zabieram musze go zrobić tak pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta czekoladowe :) A z dodatkiem owoców to już w ogóle cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto czekoladowe, do tego, jak mi się wydaje całkiem lekki pyszny krem- mój ideał deseru. Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Torcik na każdą okazję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję za miłe słowa i polecam, bo ciasto jest na prawdę pyszne i proste :)

    OdpowiedzUsuń
  9. poproszę koniecznie kawałeczek! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger