Mini-torciki w szczytnym celu
Jakiś czas temu zostałam poproszona o upieczenie ciasta na I Bieg Uliczny, który poświęcony był pamięci naszego tragicznie zmarłego ucznia. Miało ono zostać rozlosowane jako dodatkowa nagroda dla uczestników. Wyzwanie podjęłam, nie ukrywam, że było to bardzo stresujące. Mam nadzieję, że szczęśliwcom torciki posmakowały :)
Składniki na ciasto (foremki 15.5 cm - góra):
1 szkl. cukru
1 1/4 szkl. mąki
3/4 szkl. kakao
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka
1/3 szkl. oleju
3/4 szkl. wrzątku
tłuszcz do wysmarowania foremek
bułka tarta do wysypania foremek
Wykonanie:
Składniki suche wymieszać ze sobą, dodać do nich składniki mokre. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
Gotową masę przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek.
Piec ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Gorące babeczki wyrzucić z foremek i zostawić do przestygnięcia.
Składniki na polewę:
3/4 gorzkiej czekolady
2 łyżeczki masła
5 łyżek mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do garnka. Rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając (nie doprowadzić do wrzenia).
Składniki na masę i do przełożenia:
1 śmietanka 30% (opakowanie 500 ml)
1 biała czekolada
2 łyżki cukru pudru
1 serek mascarpone (opakowanie 250 g)
3 łyżeczki żelatyny (już rozpuszczonej)
1/2 słoiczka konfitury jagodowej
Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Składniki dokładnie ze sobą połączyć. Na końcu dodać żelatynę, masę przemieszać, odstawić na 30 minut do lodówki. Górę babeczki ściąć i rozkruszyć. Wrzucić na patelnię, podsuszyć i przestudzić. Resztę babeczki przekroić na trzy części. Na spód ułożyć tą najszerszą, posmarować ją konfiturą jagodową i masą. Dalej przekładać: babeczka-konfitura-masa-babeczka-konfitura-masa.
Boki ciasta również udekorować masą, od 3/4 wysokości obsypać posuszonymi okruszkami ciasta. Górę i boki oblać czekoladą, udekorować truskawkami, borówką i miętą.
Składniki na ciasto (foremki 15.5 cm - góra):
1 szkl. cukru
1 1/4 szkl. mąki
3/4 szkl. kakao
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka
1/3 szkl. oleju
3/4 szkl. wrzątku
tłuszcz do wysmarowania foremek
bułka tarta do wysypania foremek
Wykonanie:
Składniki suche wymieszać ze sobą, dodać do nich składniki mokre. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
Gotową masę przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek.
Piec ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Gorące babeczki wyrzucić z foremek i zostawić do przestygnięcia.
Składniki na polewę:
3/4 gorzkiej czekolady
2 łyżeczki masła
5 łyżek mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do garnka. Rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając (nie doprowadzić do wrzenia).
Składniki na masę i do przełożenia:
1 śmietanka 30% (opakowanie 500 ml)
1 biała czekolada
2 łyżki cukru pudru
1 serek mascarpone (opakowanie 250 g)
3 łyżeczki żelatyny (już rozpuszczonej)
1/2 słoiczka konfitury jagodowej
Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Składniki dokładnie ze sobą połączyć. Na końcu dodać żelatynę, masę przemieszać, odstawić na 30 minut do lodówki. Górę babeczki ściąć i rozkruszyć. Wrzucić na patelnię, podsuszyć i przestudzić. Resztę babeczki przekroić na trzy części. Na spód ułożyć tą najszerszą, posmarować ją konfiturą jagodową i masą. Dalej przekładać: babeczka-konfitura-masa-babeczka-konfitura-masa.
Boki ciasta również udekorować masą, od 3/4 wysokości obsypać posuszonymi okruszkami ciasta. Górę i boki oblać czekoladą, udekorować truskawkami, borówką i miętą.
Pycha!!!
Bardzo fajny torcik i na pewno bardzo smaczny. Smutne jest gdy ktoś umiera, ale cel szczytny.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że posmakował osobie, która go wylosowała :)
UsuńPiękny torcik :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny torcik, na pewno smakował :)
OdpowiedzUsuńApetyczny torcik :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie !!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę temu, kto dostał ciacho :)
OdpowiedzUsuńOkazało się, że znam tą osobę, która wylosowała jeden z torcików. Ponoć był pyszny :)
Usuń