Wiosenna sałatka z blanszowanymi pieczarkami
Tą sałatkę robimy w domu rzadko, tylko od święta. Smakuje wyśmienicie i nadaje się idealnie na niezapowiedziane wizyty gości lub przyjęcia rodzinne. Można ją przygotować wcześniej i przed samym podaniem zmieszać z majonezem, dzięki temu będzie świeża i chrupiąca. Polecam!!!
Składniki:
50 dkg pieczarek
mała puszka kukurydzy (170 g)
5 jajek ugotowanych na twardo
1 pęczek szczypiorku
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pieczarki obrać, pokroić na plastry. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę. Blanszować 5 minut.
Następnie odcedzić je i przestudzić. Jajka obrać, pokroić na sitku do sałatki jarzynowej. Kukurydzę odsączyć, a szczypiorek opłukać i drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez i musztardę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
50 dkg pieczarek
mała puszka kukurydzy (170 g)
5 jajek ugotowanych na twardo
1 pęczek szczypiorku
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pieczarki obrać, pokroić na plastry. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę. Blanszować 5 minut.
Następnie odcedzić je i przestudzić. Jajka obrać, pokroić na sitku do sałatki jarzynowej. Kukurydzę odsączyć, a szczypiorek opłukać i drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez i musztardę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pycha!!!
Na taką sałatkę to ja zawsze jestem chętna ;)
OdpowiedzUsuńJa również ;)
Usuńpysznie wygląda, lubię takie sałatki
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest na prawdę super :)
UsuńPrzepyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńPysznie wygląda ta sałatka i na pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajna propozycja szczególnie jak ma się gości:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, zwłaszcza, że można przygotować ją wcześniej :)
UsuńPieczarki uwielbiam w każdej postaci :D Sałatka pyszna :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię pieczarki, w postaci blanszowanej są na prawdę smaczne :)
UsuńŚwietny przepis, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńJak dla mnie super przepis. Takie coś bym jadła i jadła...:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam ;)
UsuńJA robię prawie identyczną, tylko pod koniec blanszowania wlewam trochę octu, dzięki czemu pieczarki mają lepszy smak i wygląd!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wskazówki :)
UsuńPyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam! :) wypróbuję na najbliższą okazję :)
OdpowiedzUsuń