Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelowo-cheddarową pierzynką
Zastanawiałam się ostatnio, co zrobić z gotowymi plackami naleśnikowymi. Pomysł przyszedł dość szybko, bo nadchodził piątek i chciałam przygotować bezmięsny obiad. Takiego efektu się nie spodziewałam. Obiad wyszedł pyszny, a smak zapieczonego beszamelu z cheddarem i bułką tartą niezapomniany. Do tego pyszne nadzienie z fety i szpinaku. Polecam!!!
Składniki:
6 placków naleśnikowych
2 łyżeczki masła klarowanego
5 ząbków czosnku
50 dkg szpinaku
1 opakowanie sera feta
10 dkg masła
10 dkg sera cheddar
1 łyżka mąki
1 łyżeczka bułki tartej
sól, pieprz do smaku
mleko (ok. 300 ml)
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Masło klarowane rozpuścić na patelni, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Następnie dodać 40 dkg szpinaku, poddusić, wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki fetę. Składniki dokładnie połączyć ze sobą, smażyć do momentu odparowania wytworzonego soku.
Na samym końcu dołożyć resztkę świeżego szpinaku, przemieszać i zdjąć z palnika. Placki naleśnikowe nadziać przygotowanym farszem, zwinąć w rulon i ułożyć na blasze.
Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i rozmieszać na gładką masę, po troszkę dodawać mleko (cały czas mieszając), do uzyskania konsystencji sosu (ja dolewałam mleko "na oko").
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naleśniki polać powstałym sosem, posypać startym cheddarem i bułką tartą. W
łożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Piec ok. 20-25 minut (do zarumienienia się góry).
Składniki:
6 placków naleśnikowych
2 łyżeczki masła klarowanego
5 ząbków czosnku
50 dkg szpinaku
1 opakowanie sera feta
10 dkg masła
10 dkg sera cheddar
1 łyżka mąki
1 łyżeczka bułki tartej
sól, pieprz do smaku
mleko (ok. 300 ml)
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Masło klarowane rozpuścić na patelni, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Następnie dodać 40 dkg szpinaku, poddusić, wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki fetę. Składniki dokładnie połączyć ze sobą, smażyć do momentu odparowania wytworzonego soku.
Na samym końcu dołożyć resztkę świeżego szpinaku, przemieszać i zdjąć z palnika. Placki naleśnikowe nadziać przygotowanym farszem, zwinąć w rulon i ułożyć na blasze.
Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i rozmieszać na gładką masę, po troszkę dodawać mleko (cały czas mieszając), do uzyskania konsystencji sosu (ja dolewałam mleko "na oko").
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naleśniki polać powstałym sosem, posypać startym cheddarem i bułką tartą. W
łożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Piec ok. 20-25 minut (do zarumienienia się góry).
Pycha!!!
Bardzo lubię naleśniki ze szpinakiem :) Takie zapiekane to świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, bardzo polecam ;)
UsuńNaleśniczki jak marzenie. Pozdrawiam serdecznie -:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, Małgosiu :)
UsuńPrawdziwa uczta :) Pysznie te naleśniczki wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, była uczta. Naleśniki są bardzo sycące :)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńApetycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo moje smaki - muszę zapamiętać...
:)
Były bardzo smaczne, polecam spróbować :)
UsuńCiekawy pomysł. Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko, naprawdę są rewelacyjne :)
UsuńWitaj kapitalny pomysł już wiem co na obiad w piątek / jak nie kupie gotowych nalesników to zawinę w placki z tortilli pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa smażyłam sama naleśniki, ale zrobiłam za dużo ciasta i mi zostało. Nie wiem, czy kupisz gdzieś gotowe placki, pozdrawiam :)
UsuńŚwietny przepis. Chętnie z niego skorzystam. :-)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńDzięki Tobie mam pomysł na obiad ♥
OdpowiedzUsuń