Surówka z kapusty włoskiej
Nie wiem, dlaczego, ale zawsze przechodziłam obok niej obojętna. Tym razem, wchodząc do warzywniaka miałam plan na obiad i wiedziałam, że pierwszym warzywem, jakie dziś kupię będzie włoska kapusta. Pamiętam z dzieciństwa, że mama koleżanki robiła z niej gołąbki, z resztą moja również, tylko nie miałam nigdy okazji spróbować. Dzisiaj nie przedstawiam Wam przepisu na gołąbki (może następnym razem ;)), ale na surówkę z marchewką, koperkiem i szczypiorkiem - taką, jaką lubię. Polecam!!!
Składniki:
1/2 średniej główki kapusty włoskiej
1 marchew
kilka gałązek kopru
1/3 pęczka szczypioru
11/2 łyżeczki cukru
11/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę pokroić, wrzucić do miski. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek również umyć, osuszyć i drobno pokroić.
Wszystkie warzywa ze sobą połączyć, dodać sól, pieprz, oliwę, cukier, ocet i musztardę. Lekko wygnieść. Podawać do mięsa.
Składniki:
1/2 średniej główki kapusty włoskiej
1 marchew
kilka gałązek kopru
1/3 pęczka szczypioru
11/2 łyżeczki cukru
11/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę pokroić, wrzucić do miski. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek również umyć, osuszyć i drobno pokroić.
Wszystkie warzywa ze sobą połączyć, dodać sól, pieprz, oliwę, cukier, ocet i musztardę. Lekko wygnieść. Podawać do mięsa.
Pycha!!!
Bardzo lubie surówki :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu ;)
UsuńSmaczna i zdrowa suróweczka -:)
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo serdecznie Małgosiu i dziękuję za miłe słowa :)
UsuńO tak że pycha to ja zdecydowanie się zgadzam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPyszna ta suróweczka :) Zjadłabym całą miseczkę :D
OdpowiedzUsuńCzy lubimy? Uwielbiam wprost. Pyszna, aromatyczna i zdrowa :)
OdpowiedzUsuń