Zróbmy pizzę!
To słynny tekst mojego
męża, kiedy pytam go, co przygotować na poczęstunek dla gości. Prawdą jest, że pizza zawsze się udaje i jest bardzo dobra. Nie można tylko przesadzić z nadmiarem składników na cieście.
Sos:
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
oregano, bazylia
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Pomidory wrzucić do małego garnka, dodać czosnek, zblendować. Doprawić solą, pieprzem, oliwą i ziołami. Gotować na małym ogniu (mieszając co jakiś czas), aż do zgęstnienia.
Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki
2,5 dkg drożdży
szczypta soli
łyżka oliwy
1/2 szkl. letniej wody
1 opakowanie szynki parmeńskiej
rukola
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z wodą, solą i oliwą z oliwek. Dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Blachę wyścielić papierem do pieczenia i rozłożyć na niej ciasto. Ciasto posmarować przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, rozłożyć mozzarellę i posypać oregano.
Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
Sos:
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
oregano, bazylia
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Pomidory wrzucić do małego garnka, dodać czosnek, zblendować. Doprawić solą, pieprzem, oliwą i ziołami. Gotować na małym ogniu (mieszając co jakiś czas), aż do zgęstnienia.
Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki
2,5 dkg drożdży
szczypta soli
łyżka oliwy
1/2 szkl. letniej wody
1 opakowanie szynki parmeńskiej
rukola
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z wodą, solą i oliwą z oliwek. Dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Blachę wyścielić papierem do pieczenia i rozłożyć na niej ciasto. Ciasto posmarować przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, rozłożyć mozzarellę i posypać oregano.
Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
Pycha!!!
Wygląda jak z restauracji. Nie powiem... fajny wynik pracy ;-)
OdpowiedzUsuń