Paluszki - domowe i "zakręcone"
Jeśli
spędzamy Sylwestra w domu, to na pewno bardzo fajny pomysł na "coś do
przegryzienia". Domowe paluszki robi się bardzo szybko i można posypać je
tym, co lubimy. Ja wybrałam kminek, sól gruboziarnistą i mieszanką suszonych
pomidorów z bazylią.
Zapraszam do wypróbowania tego przepisu:)
Składniki:
2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
15 dkg margaryny
100 ml letniego mleka
2 dkg drożdży
1 jajko do posmarowania
kminek, sól gruboziarnista, suszone pomidory z bazylią do posypania paluszków
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z małą ilością mleka, margarynę rozpuścić. Do misy wsypać mąkę, sól, cukier, roztarte drożdże i wystudzony tłuszcz. Dolać resztę mleka. Zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość 4-5 mm. Ciąć na paski o długości ok. 20 cm.
Z tak przygotowanych pasków zrobić spirale. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem, gruboziarnistą solą morską oraz suszonymi pomidorami pomieszanymi z bazylią.
Piec ok. 20 minut (na rumiany
kolor) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Zapraszam do wypróbowania tego przepisu:)
Składniki:
2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
15 dkg margaryny
100 ml letniego mleka
2 dkg drożdży
1 jajko do posmarowania
kminek, sól gruboziarnista, suszone pomidory z bazylią do posypania paluszków
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z małą ilością mleka, margarynę rozpuścić. Do misy wsypać mąkę, sól, cukier, roztarte drożdże i wystudzony tłuszcz. Dolać resztę mleka. Zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość 4-5 mm. Ciąć na paski o długości ok. 20 cm.
Z tak przygotowanych pasków zrobić spirale. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem, gruboziarnistą solą morską oraz suszonymi pomidorami pomieszanymi z bazylią.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz