Domowy chlebek żytni
Pierwszy raz
chlebek ten zrobiłam 3 miesiące temu. Od tamtej pory piekę go regularnie. Jest
na prawdę pyszny i przypomina czasy mojego dzieciństwa. Zawsze się udaje, tylko
trzeba być cierpliwym i poczekać, aż ciasto wyrośnie i sięgnie brzegów blaszki.
Składniki:
15 dkg mąki żytniej typ 720
15 dkg wody
1 łyżka zakwasu żytniego (Mój ma już ponad 3 miesiące.
Żeby się nie zepsuł, przetrzymuję go w lodówce. Przed pieczeniem chleba
wyciągam, dokarmiam, czekam, aż zacznie "pracować", biorę tyle, ile
potrzebuję, resztę wkładam do lodówki.)
Odstawiam go w ciepłe miejsce na ok. 14 godzin (czasem
troszkę dłużej), w zimie najlepiej koło grzejnika:)
Po upływie tego
czasu mieszam wszystkie składniki.
Składniki na chleb:
40 dkg mąki żytniej typ 720
32 dkg wody
2 łyżeczki soli
zaczyn
Około 4 minut wyrabiam ciasto.
Przekładam je
posmarowanej margaryną i wysypanej otrębami owsianymi keksówki.
Tak, jak już
pisałam we wstępie, odstawiam do wyrośnięcia.
Piekę ok. 50
minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Pierwsze 40 minut w blaszce, po
tym czasie wyciągam chleb z formy i dopiekam ostatnie 10 minut na ruszcie.
Źródło przepisu: przepisnachleb.pl
(Trochę przeze mnie zmodyfikowany)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz