Domowy chlebek żytni



Pierwszy raz chlebek ten zrobiłam 3 miesiące temu. Od tamtej pory piekę go regularnie. Jest na prawdę pyszny i przypomina czasy mojego dzieciństwa. Zawsze się udaje, tylko trzeba być cierpliwym i poczekać, aż ciasto wyrośnie i sięgnie brzegów blaszki. 

Zaczyn robię dzień wcześniej - wieczorem.
Składniki:
15 dkg mąki żytniej typ 720
15 dkg wody
1 łyżka zakwasu żytniego (Mój ma już ponad 3 miesiące. Żeby się nie zepsuł, przetrzymuję go w lodówce. Przed pieczeniem chleba wyciągam, dokarmiam, czekam, aż zacznie "pracować", biorę tyle, ile potrzebuję, resztę wkładam do lodówki.)
Odstawiam go w ciepłe miejsce na ok. 14 godzin (czasem troszkę dłużej), w zimie najlepiej koło grzejnika:)
Po upływie tego czasu mieszam wszystkie składniki.
Składniki na chleb:
40 dkg mąki żytniej typ 720
32 dkg wody
2 łyżeczki soli
zaczyn
Około 4 minut wyrabiam ciasto. 
Przekładam je posmarowanej margaryną i wysypanej otrębami owsianymi keksówki. 
Tak, jak już pisałam we wstępie, odstawiam do wyrośnięcia.
 Piekę ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Pierwsze 40 minut w blaszce, po tym czasie wyciągam chleb z formy i dopiekam ostatnie 10 minut na ruszcie.
Źródło przepisu: przepisnachleb.pl (Trochę przeze mnie zmodyfikowany) 
Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger