Bułeczki drożdżowe z nadzieniem rabarbarowym, truskawkowym i serowo-truskawkowym
Piekąc jakiś czas temu rogaliki drożdżowe, nie wiedziałam, że będą one takie pyszne. Tym razem postanowiłam zrobić bułeczki z tego ciasta i wykorzystać sezonowe owoce. Wyszły wspaniałe. Wypróbujcie sami ;)
Składniki na ciasto:
Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj (ja robiłam z podwójnej porcji)
Składniki na nadzienie:
2 laski rabarbaru
2 1/2 łyżki cukru trzcinowego
1 kg truskawek
1kostka sera twarogowego (kostka 250 g)
1 żółtko
cukier puder do smaku
bułka tarta
Wykonanie:
Rabarbar opłukać, obrać i pokroić. Wrzucić na patelnię, posypać cukrem i podsmażyć, przestudzić.
Truskawki opłukać, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.
Wykonanie bułeczek:
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, położyć na stolnicy podsypać mąką i rozwałkować.
Rozłożyć nadzienie, przykryć warstwą ciasta, posypać bułką tartą i wykroić większą szklanką bułeczki (postępować tak z każdym nadzieniem: truskawkowym, rabarbarowym i serowo-truskawkowym- aż do wykończenia).
Następnie ułożyć je na blasze wyścielonej pergaminem, posmarować wodą, posypać kruszonką (przepis tutaj - zamiast margaryny dałam masło i zrobiłam kruszonkę z podwójnej porcji)
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec na rumiany kolor, przestudzić, polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Składniki na ciasto:
Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj (ja robiłam z podwójnej porcji)
Składniki na nadzienie:
2 laski rabarbaru
2 1/2 łyżki cukru trzcinowego
1 kg truskawek
1kostka sera twarogowego (kostka 250 g)
1 żółtko
cukier puder do smaku
bułka tarta
Wykonanie:
Rabarbar opłukać, obrać i pokroić. Wrzucić na patelnię, posypać cukrem i podsmażyć, przestudzić.
Truskawki opłukać, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.
Wykonanie bułeczek:
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, położyć na stolnicy podsypać mąką i rozwałkować.
Rozłożyć nadzienie, przykryć warstwą ciasta, posypać bułką tartą i wykroić większą szklanką bułeczki (postępować tak z każdym nadzieniem: truskawkowym, rabarbarowym i serowo-truskawkowym- aż do wykończenia).
Następnie ułożyć je na blasze wyścielonej pergaminem, posmarować wodą, posypać kruszonką (przepis tutaj - zamiast margaryny dałam masło i zrobiłam kruszonkę z podwójnej porcji)
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec na rumiany kolor, przestudzić, polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Pycha!!!
Ojejku jak pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudne! Uwielbiam takie bułeczki, a narobiłaś mi teraz takiej ochoty, że na pewno w najbliższym czasie zrobię :)
OdpowiedzUsuńO kurczę, muszą być przepyszne! :) Wyglądają bajecznie, chętnie bym jedną porwała :D
OdpowiedzUsuńSmakowite drożdżówy!
OdpowiedzUsuńzjadłabym z chęcią taką bułeczkę
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Biegnę do ogródka po rabarbar! :)
OdpowiedzUsuńIdealne na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdzówki, a te Twoje wyglądają przepysznie. Głodna się zrobiłam jak wilk. :-)
OdpowiedzUsuńOj takimi bułeczkami to ja bym nie pogardziłą
OdpowiedzUsuńOmg ale mi smaka narobiłaś:) zapisuję przepis i na prwno wypróbuję gdy będę miała więcej czasu:) Obserwuję bloga:)
OdpowiedzUsuńRabarbar <3 Pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! U mnie też ostatnio rabarbarowo!
OdpowiedzUsuńMniaaam! Przepiękne bułeczki i takie smakowite w środku! Kradnę kilka :)
OdpowiedzUsuń