Rogale drożdżowe z pyszną marmoladą wieloowocową
Składniki:
1/2 kg i 2 łyżki mąki (+ mąka do podsypywania)
5 dkg drożdży
1/2 kostki margaryny
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 całe jajko
1 szkl. mleka
260 g marmolady wieloowocowej twardej ( firmy JAMAR)
1/2 małego słoiczka wiśni z kompotu
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać jajko, żółtko, letnie mleko i rozpuszczoną margarynę. Połączyć składniki, dodać mąkę.
Zagnieść ciasto, przełożyć je na stolnicę, dość cienko rozwałkować. Następnie przyłożyć duży talerz i wyciąć z ciasta okrąg. Podzielić go na cztery części, na każdej z nich rozłożyć marmoladę (1 dużą łyżeczkę), zwinąć rogalik (marmoladę wykończyłam, a na resztę rogalików zwinęłam z wiśniami z kompotu).
Ułożyć go na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować wodą. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec około 20 minut (do zarumienienia), przestudzić i polać lukrem.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie rogaliki to ja proszę do kawki :) Mniam...pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNa prawdę polecam, Aniu, bo są pyszne :)
UsuńBardzo lubię takie rogaliki. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do pracy :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadła bym takiego rogalika. Lubię wszystko co drożdżowe :)))
OdpowiedzUsuńDobrze, że przypominasz mi o tym przepisie Martuś. Chetnie je zrobię, może nawet w przyszłym tygodniu. :-)
OdpowiedzUsuńdawno takich nie robiłam..
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie, chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńAle kuszące rogale :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie znam produktów tej firmy... ale Twoje rogaliki przekonują mnie od razu ;) mniam
OdpowiedzUsuńdrożdżowe wypieki zawsze chętnie robię, a te rogaliki są kuszące
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń