Młoda kapusta z sosem jogurtowo-chrzanowym
Wymyślając przepis w głowie nie wiedziałam, że surówka będzie tak pyszna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i domowych burgerów. Jabłko idealnie skomponowało się z młodą kapustą i wyrazistym sosem jogurtowo-chrzanowym, tworząc idealne połączenie :) Polecam!!!
Składniki:
1/2 młodej kapusty (ok. 55 dkg)
1/2 jabłka (ja dałam ligol)
1 mała młoda cebula
1/3 pęczka kopru
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 1/2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jogurt naturalny, majonez i chrzan połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapustę obrać z pierwszych liści, przekroić na pół i poszatkować. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na cienkie paski. Cebulę również obrać, pociąć w piórka.
Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać przygotowany wcześniej sos.
Przemieszać. Podawać z mięsem, idealna do domowych burgerów.
Składniki:
1/2 młodej kapusty (ok. 55 dkg)
1/2 jabłka (ja dałam ligol)
1 mała młoda cebula
1/3 pęczka kopru
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 1/2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jogurt naturalny, majonez i chrzan połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapustę obrać z pierwszych liści, przekroić na pół i poszatkować. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na cienkie paski. Cebulę również obrać, pociąć w piórka.
Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać przygotowany wcześniej sos.
Przemieszać. Podawać z mięsem, idealna do domowych burgerów.
Pycha!!!
lubię takie suróweczki!!!
OdpowiedzUsuńMi też bardzo przypadła do gustu :)
UsuńWygląda pysznie i na pewno też tak smakuje :) Super :)
OdpowiedzUsuńTak, była bardzo smaczna :)
UsuńWspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze smakuje :), dziękuję Teresko :)
UsuńJak zwykle doskonała suróweczka :)
OdpowiedzUsuńKoperek robi całą robotę w takich sałatkach. Bardzo lubię młodą kapustę tak podaną :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię młodą kapustę. Chętnie wykorzystam Twój przepis ;-)
OdpowiedzUsuń