Młoda kapusta z sosem jogurtowo-chrzanowym

Wymyślając przepis w głowie nie wiedziałam, że surówka będzie tak pyszna. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i domowych burgerów. Jabłko idealnie skomponowało się z młodą kapustą i wyrazistym sosem jogurtowo-chrzanowym, tworząc idealne połączenie :) Polecam!!!

Składniki:
1/2 młodej kapusty (ok. 55 dkg)
1/2 jabłka (ja dałam ligol)
1 mała  młoda cebula
1/3 pęczka kopru
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 1/2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Jogurt naturalny, majonez i chrzan połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapustę obrać z pierwszych liści, przekroić na pół i poszatkować. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na cienkie paski. Cebulę również obrać, pociąć w piórka.
Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać przygotowany wcześniej sos.
Przemieszać. Podawać z mięsem, idealna do domowych burgerów.
Pycha!!!

9 komentarzy:

  1. lubię takie suróweczki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl26 maja 2017 14:54

      Mi też bardzo przypadła do gustu :)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie i na pewno też tak smakuje :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl26 maja 2017 14:54

      Tak, była bardzo smaczna :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl26 maja 2017 14:55

      I bardzo dobrze smakuje :), dziękuję Teresko :)

      Usuń
  4. Jak zwykle doskonała suróweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koperek robi całą robotę w takich sałatkach. Bardzo lubię młodą kapustę tak podaną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię młodą kapustę. Chętnie wykorzystam Twój przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger