Pyszne drożdżowe z rabarbarem
Z niecierpliwością czekałam na to, aż w pobliskim warzywniaku pojawi się rabarbar. Miało być ciasto - drożdżowe. Ostatnie takie piekłam jeszcze na studiach. Chciałam, żeby było ono tak dobre, jak jednej z moich babć, która jest mistrzynią w ich pieczeniu. Udało się. W kuchni unosił się piękny zapach, a po skosztowaniu ciasta czuć było kwaśny smak rabarbaru połączony ze słodyczą lukru. Mniam :)
Składniki na kruszonkę:
1/4 kostki margaryny
11/2 łyżki cukru pudru (płaskie)
4 łyżki mąki
Wykonanie:
Składniki wrzucić do miseczki, ugniatać do momentu powstania grudek.
Składniki na ciasto:
3 szkl. i 4 łyżki mąki
2 jajka
5 łyżek cukru
5 dkg drożdży
1 szkl. mleka
2 łyżki oleju
1/8 kostki margaryny
4 laski rabarbaru
Wykonanie:
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić zaczyn, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.
Mąkę, olej, jajka utarte z 4 łyżkami cukru i rozpuszczoną margarynę (musi być letnia) dodać do wrośniętego zaczynu.
Ciasto dobrze wyrobić i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Poczekać 30 minut, aż troszkę podrośnie. Następnie ułożyć na nim obrany, umyty i pokrojony w półksiężyce rabarbar i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przestudzić, polać lukrem.
Składniki na kruszonkę:
1/4 kostki margaryny
11/2 łyżki cukru pudru (płaskie)
4 łyżki mąki
Wykonanie:
Składniki wrzucić do miseczki, ugniatać do momentu powstania grudek.
Składniki na ciasto:
3 szkl. i 4 łyżki mąki
2 jajka
5 łyżek cukru
5 dkg drożdży
1 szkl. mleka
2 łyżki oleju
1/8 kostki margaryny
4 laski rabarbaru
Wykonanie:
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić zaczyn, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.
Mąkę, olej, jajka utarte z 4 łyżkami cukru i rozpuszczoną margarynę (musi być letnia) dodać do wrośniętego zaczynu.
Ciasto dobrze wyrobić i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Poczekać 30 minut, aż troszkę podrośnie. Następnie ułożyć na nim obrany, umyty i pokrojony w półksiężyce rabarbar i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przestudzić, polać lukrem.
Pycha!!!
Uwielbiam drożdżowe wypieki, a z rabarbarem najbardziej :) Daj kawałeczek...ślicznie proszę :)
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo proszę, możesz się częstować ;)
UsuńBardzo lubię ciasto drożdżowe, a z rabarbarem musi smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńJest na prawdę pyszne :)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSmakuje równie świetnie ;)
UsuńW tamtym roku jadłam podobne :) Chętnie spróbowałabym też tego, bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest bardzo smaczne :)
UsuńJa już też się czaję na kupienie rabarbaru. Uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z tego co nam daje tegoroczna "wiosna" ;)
UsuńUwielbiam drożdżowe, a z rabarbarem to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńJa też, jest na prawdę pyszne... :)
Usuńwspaniałe ciasto; Do drożdżowego zawsze chętnie wracam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Ja też, zwłaszcza, że rozpoczyna się sezon owocowy :D
UsuńBardzo lubię ciasta drożdżowe. Z rabarbarem dawno nie robiłam.Twoje ciacho jest bardzo apetyczne -:)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, warto upiec ;)
UsuńMoi rodzice, którzy są fanami ciasta drożdżowego, natychmiast by to pochłonęli ;)
OdpowiedzUsuńU nas też dość szybko "poszło"... ;)
UsuńAż mi tu drożdżowcem zapachniało!
OdpowiedzUsuńOj, pachniało w całym domu ;)
UsuńPrzepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńKocham drożdżowe wypieki, a tu proszę, bardzo wiosenna, taka majowa wersja! :)
Bardzo dziękuję ;)
UsuńZ rabarbarem jeszcze nie robiłam, ale domyslam się, że musi smakować przepysznie. :-) Chętnie skorzystam z przepisu. :-)
OdpowiedzUsuń