Pyszne drożdżowe z rabarbarem

Z niecierpliwością czekałam na to, aż w pobliskim warzywniaku pojawi się rabarbar. Miało być ciasto - drożdżowe. Ostatnie takie piekłam jeszcze na studiach. Chciałam, żeby było ono tak dobre, jak jednej z moich babć, która jest mistrzynią w ich pieczeniu. Udało się. W kuchni unosił się piękny zapach, a po skosztowaniu ciasta czuć było kwaśny smak rabarbaru połączony ze słodyczą lukru. Mniam :)


Składniki na kruszonkę:
1/4 kostki margaryny
11/2 łyżki cukru pudru (płaskie)
4 łyżki mąki

Wykonanie:
Składniki wrzucić do miseczki, ugniatać do momentu powstania grudek.

Składniki na ciasto:
3 szkl. i 4 łyżki mąki
2 jajka
5 łyżek cukru
5 dkg drożdży
1 szkl. mleka
2 łyżki oleju
1/8 kostki margaryny
4 laski rabarbaru

Wykonanie:
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić zaczyn, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.
Mąkę, olej, jajka utarte z 4 łyżkami cukru i rozpuszczoną margarynę (musi być letnia) dodać do wrośniętego zaczynu.
Ciasto dobrze wyrobić i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Poczekać 30 minut, aż troszkę podrośnie. Następnie ułożyć na nim obrany, umyty i pokrojony w półksiężyce rabarbar i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przestudzić, polać lukrem.
Pycha!!!

23 komentarze:

  1. Uwielbiam drożdżowe wypieki, a z rabarbarem najbardziej :) Daj kawałeczek...ślicznie proszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl8 maja 2017 08:18

      Aniu, bardzo proszę, możesz się częstować ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię ciasto drożdżowe, a z rabarbarem musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl8 maja 2017 17:57

      Jest na prawdę pyszne :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl8 maja 2017 17:58

      Smakuje równie świetnie ;)

      Usuń
  4. W tamtym roku jadłam podobne :) Chętnie spróbowałabym też tego, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl8 maja 2017 18:52

      Polecam, bo jest bardzo smaczne :)

      Usuń
  5. Ja już też się czaję na kupienie rabarbaru. Uwielbiam to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl8 maja 2017 18:54

      Trzeba korzystać z tego co nam daje tegoroczna "wiosna" ;)

      Usuń
  6. Uwielbiam drożdżowe, a z rabarbarem to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl9 maja 2017 09:44

      Ja też, jest na prawdę pyszne... :)

      Usuń
  7. wspaniałe ciasto; Do drożdżowego zawsze chętnie wracam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl9 maja 2017 09:46

      Bardzo dziękuję :) Ja też, zwłaszcza, że rozpoczyna się sezon owocowy :D

      Usuń
  8. Bardzo lubię ciasta drożdżowe. Z rabarbarem dawno nie robiłam.Twoje ciacho jest bardzo apetyczne -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl10 maja 2017 15:45

      Jest pyszne, warto upiec ;)

      Usuń
  9. Moi rodzice, którzy są fanami ciasta drożdżowego, natychmiast by to pochłonęli ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl10 maja 2017 15:46

      U nas też dość szybko "poszło"... ;)

      Usuń
  10. Aż mi tu drożdżowcem zapachniało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl10 maja 2017 15:47

      Oj, pachniało w całym domu ;)

      Usuń
  11. Przepyszne ciasto!
    Kocham drożdżowe wypieki, a tu proszę, bardzo wiosenna, taka majowa wersja! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z rabarbarem jeszcze nie robiłam, ale domyslam się, że musi smakować przepysznie. :-) Chętnie skorzystam z przepisu. :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger