Miruna pod słupkami z korzenia pietruszki
Nie wierzyłam, kiedy mama mówiła, że korzeń pietruszki po podsmażeniu
świetnie smakuje. Zawsze używałam go do sałatek i zup, częściej gościła u
mnie natka. O jego smaku przekonałam się ostatnio przyrządzając rybę, a
mama mówiła prawdę - korzeń pietruszki po obróbce smakuje wyśmienicie.
Polecam!!!
Składniki:40 dkg świeżej miruny
3 korzenie pietruszki
3 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Pietruszkę obrać, umyć i pokroić w słupki.
Łyżkę masła rozpuścić na patelni, wrzucić pietruszkę, podsmażać przez ok. 5 minut. Na koniec doprawić solą i pierzem.
Rybę opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron.
Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła. Rybę obsmażyć delikatnie z każdej strony.
Następnie przełożyć ją do naczynia żaroodpornego i przykryć pietruszką.
Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Pycha!!!
Prezentuje się rewelacyjnie i na pewno smakuje nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńPyszna, delikatna rybka :)
UsuńProsto i smacznie, choć nie jestem wielką fanką pietruszki :D
OdpowiedzUsuńJa też nie byłam, dopóki nie spróbowałam ;). Polecam :)
UsuńPyszne danie. Z chęcią bym zjadła Twoją rybkę -:)
OdpowiedzUsuńDanie na prawdę się udało :)
UsuńProsto pysznie i zdrowo :) Jestem za :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietna propozycja, miruna to jedna z moich ulubionych ryb. Danie z pewnością jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy wpis!
ALEXANDRAK-BLOG.BLOGSPOT.COM
wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, niestety bardzo ciężko przychodzi mi znalezienie korzenia pietruszki. Danie Twoje prezentuje się bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńRyba zapiekana z pietruszką - ciekawe połączenie i ładna prezentacja :)
OdpowiedzUsuń