Sernik z jagodową frużeliną
Nie wiedziałam, że tak niepozorne ciasto będzie takie dobre. Idealnie sprawdzi się na letnie gorące dni. Dzięki galaretkom masa jest zwarta i nie straszne jej upały. Zróbcie sami w domu, a na pewno Wam posmakuje ;)
Składniki na frużelinę:
30 dkg jagód
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 szkl. i 3 łyżki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Jagody wrzucić na patelnię, zasypać je cukrem pudrem, podsmażyć.
Po chwili wlać 1/3 szkl. wody, przemieszać, troszkę odparować. Następnie dodać wcześniej zalaną wodą żelatynę i sok z cytryny, połączyć składniki. Na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszać w trzech łyżkach wody, wlać do jagód, przemieszać, zostawić jeszcze chwilę na ogniu. Przestudzić.
Składniki na spód:
380 g herbatników pełnoziarnistych
110 g masła
3 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Herbatniki wrzucić do miski, rozdrobnić je za pomocą blendera. Następnie dodać kakao i rozpuszczone masło. Dokładnie przemieszać. Wyłożyć nimi spód tortownicy wyścielonej pergaminem, wyrównać łyżką.
Włożyć na 15 minut do zamrażalnika.
Składniki na masę serową:
500 ml wrzątku
1 kg sera śmietankowego z wiaderka
1 galaretka agrestowa
1 galaretka malinowa
10 g cukru waniliowego
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Ser wyłożyć do misy, dodać cukier waniliowy, przemieszać.
Następnie do sera wlać tężejącą galaretkę, zmiksować.
Masę wylać na schłodzony w zamrażalniku spód, wyrównać, włożyć do lodówki. Po 15 minutach na górę wyłożyć letnie jagody.
Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Składniki na frużelinę:
30 dkg jagód
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 szkl. i 3 łyżki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Jagody wrzucić na patelnię, zasypać je cukrem pudrem, podsmażyć.
Po chwili wlać 1/3 szkl. wody, przemieszać, troszkę odparować. Następnie dodać wcześniej zalaną wodą żelatynę i sok z cytryny, połączyć składniki. Na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszać w trzech łyżkach wody, wlać do jagód, przemieszać, zostawić jeszcze chwilę na ogniu. Przestudzić.
Składniki na spód:
380 g herbatników pełnoziarnistych
110 g masła
3 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Herbatniki wrzucić do miski, rozdrobnić je za pomocą blendera. Następnie dodać kakao i rozpuszczone masło. Dokładnie przemieszać. Wyłożyć nimi spód tortownicy wyścielonej pergaminem, wyrównać łyżką.
Włożyć na 15 minut do zamrażalnika.
Składniki na masę serową:
500 ml wrzątku
1 kg sera śmietankowego z wiaderka
1 galaretka agrestowa
1 galaretka malinowa
10 g cukru waniliowego
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Ser wyłożyć do misy, dodać cukier waniliowy, przemieszać.
Następnie do sera wlać tężejącą galaretkę, zmiksować.
Masę wylać na schłodzony w zamrażalniku spód, wyrównać, włożyć do lodówki. Po 15 minutach na górę wyłożyć letnie jagody.
Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Pycha!!!
Uwielbiamy serniki. Piekę jeden za drugim :) Ten musi być mega smaczny! :)
OdpowiedzUsuńTym sernikiem z moimi ulubionymi jagodami mnie kupiłaś :) Pychota... :)
OdpowiedzUsuńMm! Co za słodycz - obłędnie wygląda to ciasto. Warto wykorzystywać każdy moment, gdy sezonowe owoce są świeże. Jest na to wiele sposobów, ale Twój wydaje się jednym z najbardziej smakowitych! Mniam. :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie. Aż chciałoby się zjeść kawałek. :)
OdpowiedzUsuńMOja mama byłaby zadowolona :D
OdpowiedzUsuńIdealne na lato. Sezonowe ciasta są pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za bardzo miłe komentarze ;) Sernik był na prawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuńPyszny sernik. Narobiłaś mi ochoty kochana :)
OdpowiedzUsuńNa upały idealne. Wygląda prze-apetycznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie w rodzinie też są takie przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. I warto je kultywować dla potomności.
OdpowiedzUsuńA torcik wygląda bardzo smakowicie a poza tym wykorzystuje sezonowość jagód jednych z lepszych owoców dostępnych w lipcu.
Wspaniały sernik :D W upały takie orzeźwiające ciasta sprawdzają się doskonale :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mismaka na ten przepyszny sernik muszę go zrobić
OdpowiedzUsuń