Pałki z kurczaka w ziołach
W ostatnią niedzielę, dla urozmaicenia, postanowiłam zrobić pieczone pałki z kurczaka. Zastanawiałam się jak przygotować mięso, aby było ono soczyste a skórka chrupiąca. Na całą noc zamarynowałam je w przyprawach i ziołach, a pod koniec pieczenia ściągnęłam pokrywkę. Wyszło na prawdę pysznie :) Polecam!!!
Składniki:
8 pałek z kurczaka
4 ząbki czosnku (z łupiną)
4 łyżki oleju
30 g masła
po 4 gałązki rozmarynu i tymianku
kilka listków szałwii
2 łyżeczki soli himalajskiej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
Pałki oczyścić, umyć, osuszyć i wrzucić do miseczki. Doprawić je zmieszanymi ze sobą przyprawami: solą himalajską, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz kurkumą.
Polać olejem, dodać gałązki rozmarynu, tymianku oraz listki szałwii i czosnek.
Marynować całą noc. Tak przygotowane mięso przełożyć do garnka wraz z ziołami (można dodać troszkę świeżych). Położyć na nich masło, przykryć pokrywką i włożyć do piekarnia nagrzanego do 200 stopni.
Piec około 1 godziny 15 minut (ostatnie 15 minut bez pokrywki). Podawać z surówką.
Składniki:
8 pałek z kurczaka
4 ząbki czosnku (z łupiną)
4 łyżki oleju
30 g masła
po 4 gałązki rozmarynu i tymianku
kilka listków szałwii
2 łyżeczki soli himalajskiej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
Pałki oczyścić, umyć, osuszyć i wrzucić do miseczki. Doprawić je zmieszanymi ze sobą przyprawami: solą himalajską, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz kurkumą.
Polać olejem, dodać gałązki rozmarynu, tymianku oraz listki szałwii i czosnek.
Marynować całą noc. Tak przygotowane mięso przełożyć do garnka wraz z ziołami (można dodać troszkę świeżych). Położyć na nich masło, przykryć pokrywką i włożyć do piekarnia nagrzanego do 200 stopni.
Piec około 1 godziny 15 minut (ostatnie 15 minut bez pokrywki). Podawać z surówką.
Pycha!!!
Robię bardzo podobnie :) Mega pyszne są :)
OdpowiedzUsuńDoskonale doprawione :) Muszą być pyszne, po zdjeciach widać, że są idealnie chrupiące i soczyste :D
OdpowiedzUsuńNajlepsze! wszystkim moim domownikom smakują:)
OdpowiedzUsuńPałki prezentują się bardzo smakowicie, szczególnie z tą ilością aromatycznych przypraw i ziół :)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńCoś w guście mojego taty :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne mięsko, ja często marynuję w maślance :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńKurczaka robię często, ale nigdy nie robiła pałeczek :)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię takie obiadki. Sama często eksperymentuję z przyprawami i dodatkami do pieczonego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarze ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja. :-)
OdpowiedzUsuńPyszne pałki, lubię takie rozgotowane i rozpływające się w ustach.
OdpowiedzUsuń