Kotlet de volaille
Bardzo długo zabierałam się do zrobienia tych kotletów, wydawały mi się zbyt skomplikowane i pracochłonne. Jak zwykle zadanie okazało się nie takie straszne. Jedno jest pewne - do ich zrobienia potrzebne jest dobrej jakości mięso z piersi z kurczaka, które po rozbiciu nie będzie nam się rwało. Polecam, bo na prawdę wyszło pysznie :)
Składniki:
4 średnie piersi z kurczaka
120 g masła
1/2 pęczka pietruszki
2 jajka do obtoczenia
mąka i bułka tarta do obtoczenia
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej włożyć do miseczki, dodać drobno posiekaną pietruszkę.
Doprawić solą i pieprzem, przełożyć na papier do pieczenia i zwinąć w rulon. Włożyć do zamrażalnika.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić. Na deseczce rozłożyć folię, ułożyć na niej pierś, przykryć ją kolejną folią. Bardzo cienko ją rozbić, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na niej masło i zwinąć.
Obtoczyć ją kolejno: w mące - jajku - bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony.
Przełożyć na blachę, piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Podawać z surówką.
Składniki:
4 średnie piersi z kurczaka
120 g masła
1/2 pęczka pietruszki
2 jajka do obtoczenia
mąka i bułka tarta do obtoczenia
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej włożyć do miseczki, dodać drobno posiekaną pietruszkę.
Doprawić solą i pieprzem, przełożyć na papier do pieczenia i zwinąć w rulon. Włożyć do zamrażalnika.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić. Na deseczce rozłożyć folię, ułożyć na niej pierś, przykryć ją kolejną folią. Bardzo cienko ją rozbić, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na niej masło i zwinąć.
Obtoczyć ją kolejno: w mące - jajku - bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony.
Przełożyć na blachę, piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Podawać z surówką.
Pycha!!!
Bardzo lubię :) Są najlepsze - klasyczne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!:) Twoje wyglądają bardzo smacznie - aż mi w brzuchu zaburczało na ich widok;)
OdpowiedzUsuńSuper, lubię takie kotlety z niespodzianką, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPycha! Na takie kotlety zawsze się skuszę :) Bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńDawno, ale to dawno nie robiłam. Musze w końcu zrobić. :-)
OdpowiedzUsuńProponujesz pyszności...
OdpowiedzUsuńIdealne. Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :) Warto poświęcić trochę czasu na zrobienie takich pyszności.
OdpowiedzUsuńNie jem mięsa ale jestem pewna, że rodzice zjedliby z przyjemnoscią ;)
OdpowiedzUsuńOj dawno ich nie robilam ale przepis zapisze
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Tak wspaniale wygląda, że koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńO jakie pyszności :-) wpraszam się na obiad :-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie było pysznie, polecam z całego serca i dziękuję za miłe słowa ;)
OdpowiedzUsuń