Faszerowane sopelki z sosem pomidorowym
Każdego roku, kiedy pojawia się w pobliskim warzywniaku, wywołuje u mnie uśmiech na twarzy. Wtedy nie muszę się zastanawiać, co zrobię dziś na obiad... Papryki - sopelki, bo tak je nazywam, odkryła kiedyś moja mama. Idealnie nadają się do faszerowania i nie są tak grube, jak zwykłe papryki. Polecam, spróbujcie!!!
Składniki na sos:
750 ml passaty pomidorowej
250 ml wody
2 ząbki czosnku
100 g śmietankowego serka topionego
suszona bazylia (można dać świeżą)
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
Pomidory połączyć z wodą, zagotować. Dodać bazylię, czosnek i serek śmietankowy, zblendować. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i cukrem, pogotować ok. 15 minut na wolnym ogniu.
Składniki:
12 średnich papryk - sopelek
2 młode cebule 8 łyżek oleju
75 dkg mięsa z łopatki
2 torebki ryżu brązowego
1 duża marchew
2 małe pietruszki
biała część pora
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wydrążone papryczki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Sparzyć (ok. 3-4 minut).
Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić. Ryż ugotować wcześniej, przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, przestudzić.
Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w półksiężyce.
Mięso, warzywa, ryż i podsmażoną cebulę wrzucić do miski.
Wszystkie składniki ze sobą połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Każdą z papryk napełnić powstałym farszem. Ułożyć je na blasze.
Piec ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Przed podaniem polać sosem.
Składniki na sos:
750 ml passaty pomidorowej
250 ml wody
2 ząbki czosnku
100 g śmietankowego serka topionego
suszona bazylia (można dać świeżą)
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
Pomidory połączyć z wodą, zagotować. Dodać bazylię, czosnek i serek śmietankowy, zblendować. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i cukrem, pogotować ok. 15 minut na wolnym ogniu.
Pycha!!!
Składniki:
12 średnich papryk - sopelek
2 młode cebule 8 łyżek oleju
75 dkg mięsa z łopatki
2 torebki ryżu brązowego
1 duża marchew
2 małe pietruszki
biała część pora
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wydrążone papryczki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Sparzyć (ok. 3-4 minut).
Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić. Ryż ugotować wcześniej, przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, przestudzić.
Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w półksiężyce.
Mięso, warzywa, ryż i podsmażoną cebulę wrzucić do miski.
Wszystkie składniki ze sobą połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Każdą z papryk napełnić powstałym farszem. Ułożyć je na blasze.
Piec ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Przed podaniem polać sosem.
Pycha!!!
jaka ciekawa propozycja :) Super pomysł i bardzo chętnie wypróbuję. Niebawem będę miała gości, więc ich zaskoczę :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne na urozmaicenie sobie obiadu :) Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńSuper danie. Chętnie skorzystam z tego przepisu i dam znać jak mi poszło. :-)
OdpowiedzUsuńsuper danie coś dla mnie
OdpowiedzUsuńFajna nazwa "papryki sopelki" :D
OdpowiedzUsuńNie domyśliłam się na początku, co to jest. Świetna nazwa i super przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię faszerowane papryki. Twoje sopelki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Podoba mi się nazwa, którą wymyśliłaś :) W sumie przypominają sopelki.
OdpowiedzUsuń