Ciasto ucierane z jagodami i kruszonką
Już od dawna "chodził za mną" ucierany placek z owocami. W miniony weekend spełniłam swoje marzenie :) Ciasto wyszło pysznie, a jajka od babci sprawiły, że miało niesamowity kolor. Oprócz wspomnianych jajek pojawił się w cieście cukier. Każdy z nas przed jego użyciem pewnie niejednokrotnie zastanawia się, czy to zdrowe. Zajrzycie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl, a Wasze wątpliwości zostaną rozwiane i przekonacie się, że wystarczy umiar w korzystaniu z niego :)
Składniki na kruszonkę:
1/4 kostki masła (50 g)
2 łyżki cukru pudru (u mnie marki Królewski)
4 łyżki mąki
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miseczki, zagniatać do powstania grudek.
Składniki na ciasto:
11/2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru białego (u mnie marki Diamant)
1/2 kostki masła (10 dkg)
3 jajka
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dkg jagód
cukier puder do posypania (u mnie marki Królewski)
margaryna do natłuszczenia tortownicy
bułka tarta do wysypania tortownicy
Wykonanie:
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem.
Następnie wrzucić mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko.
Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać całość.
Gotową masę przełożyć do tortownicy (średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (dół) i wysypanej bułką tartą (boki).
Na górę dość obficie ułożyć owoce, lekko docisnąć, posypać kruszonką.
Piec ok. 1 godziny 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Składniki na kruszonkę:
1/4 kostki masła (50 g)
2 łyżki cukru pudru (u mnie marki Królewski)
4 łyżki mąki
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miseczki, zagniatać do powstania grudek.
Składniki na ciasto:
11/2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru białego (u mnie marki Diamant)
1/2 kostki masła (10 dkg)
3 jajka
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dkg jagód
cukier puder do posypania (u mnie marki Królewski)
margaryna do natłuszczenia tortownicy
bułka tarta do wysypania tortownicy
Wykonanie:
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem.
Następnie wrzucić mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko.
Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać całość.
Gotową masę przełożyć do tortownicy (średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (dół) i wysypanej bułką tartą (boki).
Na górę dość obficie ułożyć owoce, lekko docisnąć, posypać kruszonką.
Piec ok. 1 godziny 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Na takie ciasto to ja zawsze jestem chętna :) Pysznie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje ;-)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste!
OdpowiedzUsuńUcierańce z owocami to smak mojego dzieciństwa. Pięknie wygląda Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńKuszące ciasto :) Piękne Ci wyszło :) CHętnie bym porwała kawałek :D
OdpowiedzUsuńRównież lubię ciasta ucierane. Sprawdzają się idealnie z owocami :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne domowe ciacho :) Trzymam kciuki.
OdpowiedzUsuńTo ja się częstuje wygląda cudownie
OdpowiedzUsuńKrasivo Marta I like this.
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda! takie ciasta bardzo lubię, szybkie i smaczne
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, było na prawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie. Pewnie też pięknie pachniało w całym domu. A "swojskie" jajka są najlepsze na świecie. :)
OdpowiedzUsuńO jej, ale pyszności. To ciasto,aż chce się zrobić. :-)
OdpowiedzUsuń