Kotlety do burgerów z szałwią i tymiankiem
Pewnie każdy z nas próbował nie raz zrobić w domu burgery. Mnie też się udało, podałam je nawet z wypieczoną przez siebie bułką (przepis). Dzisiaj prezentuję Wam kotlety do burgerów, ale w wersji mieszanej: wieprzowo - wołowe z dodatkiem świeżej szałwii i tymianku. Polecam!!!
Składniki:
70 dkg wieprzowiny (szynka, jeśli ktoś woli może być też karkówka)
40 dkg wołowiny (z udźca)
1 czubata łyżka bułki
7-8 listków szałwii
kilka świeżych gałązek tymianku (tych miękkich)
2 łyżki oliwy
1 młoda cebulka
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić na grubych oczkach, przełożyć do miseczki. Następnie wrzucić do niego umyte i drobno pokrojone zioła, bułkę tartą, oliwę i cebulkę.
Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Blachę wyścielić pergaminem, ułożyć na nim uformowane kotlety.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec ok. 45 minut (w połowie czasu obrócić kotlety).
Składniki:
70 dkg wieprzowiny (szynka, jeśli ktoś woli może być też karkówka)
40 dkg wołowiny (z udźca)
1 czubata łyżka bułki
7-8 listków szałwii
kilka świeżych gałązek tymianku (tych miękkich)
2 łyżki oliwy
1 młoda cebulka
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić na grubych oczkach, przełożyć do miseczki. Następnie wrzucić do niego umyte i drobno pokrojone zioła, bułkę tartą, oliwę i cebulkę.
Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Blachę wyścielić pergaminem, ułożyć na nim uformowane kotlety.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec ok. 45 minut (w połowie czasu obrócić kotlety).
Pycha!!!
Tak doprawionych jeszcze nie miałam okazji próbować :) Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są na prawdę pyszne :)
UsuńDomowe burgery są najlepsze :D Pycha!
OdpowiedzUsuńZgadza się ;)
UsuńWspaniały przepis. Bardzo lubię domowe burgery. Chętnie wykorzystam Twój pomysł. :-)
OdpowiedzUsuńFajnie doprawione. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś pięknego burgera. A kotlety na pewno są pachnące ziołami i pyszne -:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńojj zjadłabym takiego burgera
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze wczoraj nie zajrzałam do Ciebie, bo własnie wczoraj robiliśmy burgery. Następnym razem spróbujemy Twoich, bo wyglądają zacnie.
OdpowiedzUsuńA jakbyś miała ochotę, to u nas znajdziesz przepis również na domowe bułki do burgerów.