Domowy burger


Domowe burgery zawsze bardzo dobrze smakują.  Są pożywne i z pewnością nadają się na zimowe obiady, kiedy nasz organizm potrzebuje troszkę więcej energii. Polecam:)

Składniki na sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego (może być też grecki)
1 łyżka ketchupu pikantnego
1 łyżka musztardy sarepskiej 
1 łyżka chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki cukru
1 1/2 łyżki oliwy
curry, sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką).
 Źródło przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl (trochę przeze mnie zmodyfikowany)

Składniki na burgery:
6 bułek do burgerów
500 g wołowiny z udźca
kilka liści sałaty lodowej
1 garść rukoli
1 cebula czerwona
4 ogórki konserwowe
1 mała ostra papryczka
1 średnia cebula
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Czerwoną cebulę kroimy w krążki, ogórki w plastry i układamy na talerzu razem z sałatą lodową i rukolą.
Mięso mielimy, dodajemy do niego bardzo drobno pokrojoną cebulę i paprykę. Łączymy z musztardą, sosem sojowym, oliwą, solą i pieprzem.
Dobrze mieszamy. Formujemy kotlety. Smażymy na grillu lub patelni grillowej.
Bułki kroimy na pół, wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Górną i dolną część smarujemy sosem. Układamy kolejno: sałata, kotlet, plastry ogórka i cebula.
Smacznego!!!




7 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają Twoje burgery :-) Zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl22 marca 2017 18:04

      Polecam, są na prawdę smaczne ;)

      Usuń
  2. takie domowe są najlepsze:)
    pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl22 marca 2017 19:17

      Dziękuję:) Dokładnie, nie ma jak to domowe burgery.

      Usuń
  3. Oj Marta skusiłaś mnie żeby zrobić je na kolacje

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger