Domowy burger
Domowe burgery zawsze bardzo dobrze smakują. Są pożywne i z pewnością nadają się na zimowe obiady, kiedy nasz organizm potrzebuje troszkę więcej energii. Polecam:)
Składniki na sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego (może być też grecki)
1 łyżka ketchupu pikantnego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki cukru
1 1/2 łyżki oliwy
curry, sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy
(najlepiej trzepaczką).
Źródło przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl
(trochę przeze mnie zmodyfikowany)
Składniki na burgery:
6 bułek do burgerów
500 g wołowiny z udźca
kilka liści sałaty lodowej
1 garść rukoli
1 cebula czerwona
4 ogórki konserwowe
1 mała ostra papryczka
1 średnia cebula
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Czerwoną cebulę kroimy w krążki, ogórki w plastry i
układamy na talerzu razem z sałatą lodową i rukolą.
Mięso mielimy, dodajemy do niego bardzo drobno
pokrojoną cebulę i paprykę. Łączymy z musztardą, sosem sojowym, oliwą, solą i
pieprzem. Dobrze mieszamy. Formujemy kotlety. Smażymy na grillu lub patelni grillowej.
Bułki kroimy na pół, wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Górną i dolną część smarujemy sosem. Układamy kolejno:
sałata, kotlet, plastry ogórka i cebula.
Smacznego!!!
Pysznie wyglądają Twoje burgery :-) Zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, są na prawdę smaczne ;)
UsuńDomowe zdecydowanie najlepsze :))
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :)
Usuńtakie domowe są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają :)
Dziękuję:) Dokładnie, nie ma jak to domowe burgery.
UsuńOj Marta skusiłaś mnie żeby zrobić je na kolacje
OdpowiedzUsuń