Jabłecznik mamy
To jedno z moich ulubionych ciast, które piecze mama.
Zawsze jest tak samo pyszne, "udane" i nieporównywalne w smaku z
innymi ciastami. Zapraszam na jabłecznik:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę - posiekać.
Wbić 1 całe jajko, dodać 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania spodu ciasta) i śmietanę.
Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na "kształt prostokąta".
Pierwsze ciasto położyć na spód blachy wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem.
Następnie wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka, przykryć drugim kawałkiem ciasta i ponakłuwać widelcem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec na rumiany kolor (ok. 40 minut).
Odstawić do wystygnięcia. Polać lukrem (przepis).
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
2 żółtka
1 całe jajko
3 łyżki śmietany 18%
1 1/2 kg jabłek + 2 jabłka świeże
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
1 1/2 kg jabłek pokroić na mniejsze kawałki,
podsmażyć (jeśli są słodkie nie dodawać cukru, jeśli nie dodać wedle uznania).
Przestudzić. Następnie dodać 2 świeże, pokrojone
jabłka i 2 łyżki bułki tartej. Przemieszać.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę - posiekać.
Wbić 1 całe jajko, dodać 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania spodu ciasta) i śmietanę.
Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na "kształt prostokąta".
Pierwsze ciasto położyć na spód blachy wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem.
Następnie wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka, przykryć drugim kawałkiem ciasta i ponakłuwać widelcem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec na rumiany kolor (ok. 40 minut).
Odstawić do wystygnięcia. Polać lukrem (przepis).
Pycha!!!
klasyczny czyli najlepszy;)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńMoze to glupie pytanie ale czy papier do pieczenia zostal czyms od posmarowany? Wyglada jakby byl "przyklejony" do blachy...
Tak, margaryną :)
Usuń