Leniwe pierogi


To danie to smaki mojego dzieciństwa - czas beztroski i powrotów do domu po szkole, kiedy mama czekała z obiadem :). Dopiero teraz się to docenia... Zapraszam na leniwe pierogi!

Składniki:
2 twarogi półtłuste (po 250 g każdy)
1 3/4 szkl. mąki
2 całe jajka
szczypta soli
śmietana 12%
cukier do posypania

Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
Ciasto podzielić na 3-4 części.
Z każdej z nich zrobić wałeczek o średnicy 2,5 cm.
Następnie pokroić je na  2,5 cm kawałki.
Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę.
Zagotować. Kiedy wypłyną na wierzch, odczekać jeszcze minutę.
Podawać ze śmietaną i cukrem.
Pycha!!!


3 komentarze:

  1. zmaminegozeszytu5 marca 2016 23:06

    U mnie "leniwe" również są jednym z ulubionych dań:D

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu leniwych się nie robiło, ale ja lubię czasem z masełkiem przekąsić, więc skorzystam z przepisu skoro sprawdzony:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger