Leniwe pierogi
To danie to smaki mojego dzieciństwa - czas beztroski i powrotów do domu po szkole, kiedy mama czekała z obiadem :). Dopiero teraz się to docenia... Zapraszam na leniwe pierogi!
2 twarogi półtłuste (po 250 g
każdy)
1 3/4 szkl. mąki
2 całe jajka
szczypta soli
śmietana 12%
cukier do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć,
zagnieść ciasto i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
Ciasto podzielić na 3-4 części.Z każdej z nich zrobić wałeczek o średnicy 2,5 cm.
Następnie pokroić je na 2,5 cm kawałki.
Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę.
Zagotować. Kiedy wypłyną na wierzch, odczekać jeszcze minutę.
Podawać ze śmietaną i cukrem.
Pycha!!!
Moje ulubione danie:)
OdpowiedzUsuńU mnie "leniwe" również są jednym z ulubionych dań:D
OdpowiedzUsuńU mnie w domu leniwych się nie robiło, ale ja lubię czasem z masełkiem przekąsić, więc skorzystam z przepisu skoro sprawdzony:)
OdpowiedzUsuń