Czas na makowiec zawijany
Makowiec zawijany z tego przepisu piekła zawsze
babcia Zosia. Mama twierdziła, że nie potrafi. Dużo czasu zajęło nam namówienie
jej, aby spróbowała. Odważyła się dopiero kilka lat temu i nie ma wątpliwości,
że zawsze jest pyszny. W mgnieniu oka znika ze stołu.
Składniki (na cztery makowce):
75 dkg mąki
15 dkg cukru pudru
3 jajka
2 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
7,5 dkg drożdży
30 dkg margaryny
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko do posmarowania makowców przed pieczeniem
Lukier (na 2 makowce):
1 1/2 szkl. cukru pudru
sok z 1/2 cytryny(większej)
2 łyżki wrzącej wody
Składniki połączyć i ucierać ok. 4 minut. (gdyby lukier był za gęsty, dolać odrobinę wody)
Masa makowa:
80 dkg maku
3 jajka
6 łyżek miodu
15 dkg margaryny
35 dkg cukru
garstka bułki tartej
orzechy włoskie, migdały, rodzynki
Mak sparzyć, zemleć trzykrotnie przez maszynkę. W garnku rozpuścić margarynę, dodać miód i cukier. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Wsypać bakalie i mak. Przemieszać i odstawić do ostygnięcia. Na końcu dodać żółtka, bułkę tartą i ubitą na sztywno pianę z białek.
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać.
Zrobić dołek, wbić całe jajka i żółtka(białka zostawić do posmarowania rozwałkowanego ciasta). Dodać drożdże utarte ze śmietaną.
Zagnieść ciasto. Podzielić na cztery równe części.
Każdą z nich rozwałkować na prostokąty o grubości 7 mm. Ciasto posmarować białkiem, wyłożyć masę makową, zwinąć w rulon.
Gotowy makowiec luźno włożyć w papier do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia(ok. 15 minut). Przez pierwsze 15 minut piec w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, przez kolejne 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu wyciągnąć z pergaminu i polać lukrem.
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz