Ach ten piernik...
Składniki:
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2 jajka
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. mleka
15 dkg miodu akacjowego
1/2 opakowania przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżki sody
3 łyżki karmelu
2 łyżki oleju
marmolada do przełożenia
polewa mleczna
orzechy włoskie i migdały do posypania
Wykonanie:
Z białek ubić pianę, margarynę rozpuścić i ostudzić. Miód utrzeć z cukrem i żółtkami na pulchną masę.
Dodać rozpuszczoną margarynę połączoną z olejem i mąkę pomieszaną z cynamonem, sodą i przyprawą do piernika. Ucierać.
Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po ostygnięciu ciasto przekroić na pół. Obficie posmarować marmoladą.
Polać polewą mleczną. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi i migdałami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz