Kruche gwiazdki
Te ciasteczka to smaki dzieciństwa moje i
mojego młodszego rodzeństwa. Zawsze muszą być obficie polane polewą i posypane cukiereczkami. Dlaczego „Gwiazdki”? Kiedyś nie było aż tak ogromnego wyboru
foremek, jaki mamy dziś. Większość ciastek powstawała w formie gwiazdek. Jedno
jest pewne: jakiego kształtu by nie były, zawsze smakują tak samo pysznie.
Składniki:
90 dkg mąki tortowej
30 dkg cukru pudru
2 kostki margaryny Kasi
5 żółtek
4 białe polewy Dr. Oetker
posypki cukrowe do dekoracji ciastek
Wykonanie:
Mąkę zagniatamy z margaryną, cukrem pudrem i żółtkiem. Ciasto schładzamy przez 2 godziny
w lodówce.
Rozwałkowujemy na grubość 6 mm. Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy na złoty kolor.
Zimne ciasteczka polewamy polewą i dekorujemy posypką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz