Kruche gwiazdki


Te ciasteczka to smaki dzieciństwa moje i mojego młodszego rodzeństwa. Zawsze muszą być obficie polane polewą i posypane cukiereczkami. Dlaczego „Gwiazdki”? Kiedyś nie było aż tak ogromnego wyboru foremek, jaki mamy dziś. Większość ciastek powstawała w formie gwiazdek. Jedno jest pewne: jakiego kształtu by nie były, zawsze smakują tak samo pysznie.


Składniki: 
90 dkg mąki tortowej
30 dkg cukru pudru
2 kostki margaryny Kasi
5 żółtek
4 białe polewy Dr. Oetker
posypki cukrowe do dekoracji ciastek

Wykonanie:
Mąkę zagniatamy z margaryną, cukrem pudrem i żółtkiem. Ciasto schładzamy przez 2 godziny
w lodówce. 

Rozwałkowujemy na grubość 6 mm. Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. 
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy na złoty kolor. 

Zimne ciasteczka polewamy polewą i dekorujemy posypką.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger