Ryba po japońsku
Przepis na rybę po japońsku dostałam od
siostry taty, cioci Reni. Mimo że robiłam ją dopiero drugi raz, to już zrobiła
furorę. Chrupiące warzywa w zalewie w połączeniu z dobrej jakości filetem
tworzą naprawdę zgrany duet.
Składniki:
1 kg filetu z miruny
1 słoik ogórków konserwowych
1 słoik papryki w occie
3-4 cebule
olej rzepakowy do smażenia ryby
Ciasto:
2 szkl. mąki
3 całe jajka
1 szkl. wody
szczypta soli
Zalewa:
2 szkl. wody
0,5 szkl. oleju
8 łyżek octu
(Po 10 minutach)
3 łyżki cukru
4 łyżki ketchupu
1 mały przecier pomidorowy
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Rybę kroimy na kawałki,
przyprawiamy.
Przygotowujemy ciasto, zanurzamy w nim rybę i smażymy z obu stron
na złoty kolor.
Odsączamy na papierze ręcznikowym.
Do garnka wlewamy wodę, olej, ocet
oraz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gotujemy.
Po 10 minutach dodajemy cukier, ketchup i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu wrzucamy pokrojone ogórki i paprykę konserwową.
Po 10 minutach dodajemy cukier, ketchup i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu wrzucamy pokrojone ogórki i paprykę konserwową.
Tak przygotowaną zalewą przekładamy rybę.
Smacznego!!!
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń