Malinowy król

W internecie krąży mnóstwo sposobów na to ciasto. Ja postanowiłam zrobić je troszkę po swojemu. Zamiast spodu na biszkopcie, upiekłam kruche ciasto, a do ubitych białek dodałam budyń  śmietankowy - zupełnie jak w cieście z rabarbarem i bezą. Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu!!!

Składniki na ciasto (spód):
1 1/2 szkl. mąki
125 g masła (o temperaturze pokojowej)
3 żółtka
1 pełna łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść ciasto, wyłożyć je na blasze wyścielonej pergaminem.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec do zarumienienia (ok. 25-30 minut). Przestudzić.

Składniki na warstwę malinową:
3 galaretki malinowe
800 ml wrzącej wody
600 g malin (ja dałam mrożone)

Wykonanie:
Galaretki rozpuścić, przestudzić, wsypać maliny, przemieszać.
Całość wylać na spód ciasta, wyrównać, wstawić do lodówki na godzinę (w przypadku mrożonych malin należy działać szybko, żeby galaretka nie stężała przed wyłożeniem jej na blasze).

Składniki na masę:
1/2 l śmietanki 30%
1 serek mascarpone (250 g)
2 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miksera, ubić na sztywną masę, wyłożyć ją na galaretce i wstawić do lodówki.

Składniki na bezę:
3 białka
niecałe 3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy z cukrem
migdały w płatkach do posypania

Wykonanie:
Z białek ubić pianę, powoli dodawać cukier, ciągle ubijając.  Na koniec wsypać budyń, delikatnie przemieszać. Na pergaminie odrysować kontury blachy i w ich obrębie wyłożyć gotową pianę, posypać ją płatkami migdałów.
Bezę piec 1 godzinę i 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni (do zarumienienia), przestudzić i ułożyć na masie.
Trzymać w lodówce.
Pycha!!!

28 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda i smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Przymierzam sie do zrobienia tego ciasta na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl15 marca 2018 14:32

      Oj,tak i jest przepyszne :)

      Usuń
  4. Mam pytanie czy beza nie oddziela się od warstwy malinowej przy krojeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl15 marca 2018 14:29

      Nie, nic się nie oddziela. Beza leży na masie ze śmietany i mascarpone i fajnie się do niej klei. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Widzę , że przepis zMoich wypieków....

    OdpowiedzUsuń
  6. Martusia ciasto cudo muszę je upiec

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam ostatnio o tym cieście i myślałam, ze komuś się pomieszało z malinowa chmurką, a tu proszę :) Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne! Z ochotą wypróbuję bo wygląda przeapetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl17 marca 2018 22:01

      Dziękuję i polecam :)

      Usuń
  9. Wygląda przepysznie, z pewnością rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jadłam takie na święta Bożego Narodzenia przepyszne polecam ,a co zrobić żeby piana nie zmiękła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl17 marca 2018 21:58

      U mnie beza zmiękła dopiero po czterech dniach (wtedy trzymałam ciasto zamknięte w pojemniku i tylko dlatego. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl21 marca 2018 12:10

      Z tego, co wymierzyłam, to ok. 37x25, pozdrawiam

      Usuń
  13. same pyszności w tym cieście :) każda warstwa osobno też pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękne ciasto :) Na Wielkanoc idealne, a smakuje na pewno niebiańsko :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Zazdroszczę Ci tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger