Ciasto z rabarbarem i bezą
Jego pierwotna nazwa to "szarpaniec". Kiedy
zaczynał się sezon na owoce babcia piekła je bardzo często. Troszkę
zmodyfikowałyśmy go z mamą. Ciasto kruche nie zawiera kakao i zamiast kisielu
jest budyń. Jest pysznie, polecam!!!
3 szkl. mąki
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
1 szkl. i 1 czubata łyżka cukru
5 lasek rabarbaru
1 budyń śmietankowy z cukrem
troszkę bułki tartej
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką cukru.
Dodać
żółtka i margarynę. Zagnieść ciasto.
Z białek ubić pianę. Powoli dodawać cukier, ciągle ubijając. Na końcu wsypać budyń. Delikatnie przemieszać. Blaszkę wyścielić pergaminem, wyłożyć na nią 3/4 ciasta. Posypać je bułką tartą i ułożyć obrany i dość cienko pokrojony rabarbar(można dać inne owoce).
Następnie wyłożyć bezę, na wierzch pokruszyć resztę ciasta.
Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (piekarnik ustawiamy tak, jak pieczemy ciasta - zależy od piekarnika).
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz