Ciasto z rabarbarem i bezą


Jego pierwotna nazwa to "szarpaniec". Kiedy zaczynał się sezon na owoce babcia piekła je bardzo często. Troszkę zmodyfikowałyśmy go z mamą. Ciasto kruche nie zawiera kakao i zamiast kisielu jest budyń. Jest pysznie, polecam!!!


Składniki:
3 szkl. mąki
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
1 szkl. i 1 czubata łyżka cukru
5 lasek rabarbaru
1 budyń śmietankowy z cukrem 
troszkę bułki tartej

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką cukru.
Dodać żółtka i margarynę.
Zagnieść ciasto.
Z białek ubić pianę. Powoli dodawać cukier, ciągle ubijając. Na końcu wsypać budyń. Delikatnie przemieszać. Blaszkę wyścielić pergaminem, wyłożyć na nią 3/4 ciasta. Posypać je bułką tartą i ułożyć obrany i dość cienko pokrojony rabarbar(można dać inne owoce).
Następnie wyłożyć bezę, na wierzch pokruszyć resztę ciasta.
Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (piekarnik ustawiamy tak, jak pieczemy ciasta - zależy od piekarnika).
Pycha!!!

1 komentarz:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger