Bigos z młodej kapusty
Taki bigos robi zawsze moja druga babcia, jak tylko pojawia się młoda kapusta. Jest mało pracochłonny i świetnie smakuje. Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu i mam nadzieję, że posmakuje Wam tak samo, jak mi:)
1 1/2 główki młodej kapusty
80 dkg łopatki wieprzowej
1 młoda cebula
1 pęczek szczypioru
1 pęczek koperku
sól, pieprz do smaku
olej do
smażenia
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę,
wrzucić do garnka i zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać zmielone mięso z łopatki. Podsmażyć.
Wrzucić pokrojoną kapustę, lekko podlać wodą, przemieszać i dusić pod przykryciem aż do miękkości kapusty.
Dodać drobno pokrojony szczypiorek i koperek.
Bigos doprawić solą i pieprzem, przemieszać.
Zostawić na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz