Mój królewicz
Królewicza jadłam już kilkakrotnie. Zawsze bardzo mi smakował i postanowiłam sobie, że upiekę go na specjalną okazję. Taka nadarzyła się w miniony weekend :) Solenizantowi ciasto bardzo smakowało, było miękkie i dość wilgotne - po prostu pyszne. Polecam Wam z całego serca!!!
Składniki na biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
Wykonanie:
Z białek ubić pianę, dodać cukier i żółtka. Następnie wsypać mąki pomieszane z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wylać na blachę wyścieloną pergaminem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka".
Składniki na ciemne blaty:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
2 łyżki miodu (płynnego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 większe jajko (lub 1 mniejsze jajko i 1 żółtko)
15 dkg margaryny
Wykonanie:
Składniki odmierzyć, wrzucić do miski, zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie równe części, rozłożyć na blachach wyścielonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec na rumiany kolor (ok. 15-20 minut- w zależności od piekarnika). Gotowe blaty przestudzić.
Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka 2%
1 cukier wanilinowy
1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem wanilinowym i zwykłym, wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie przemieszać. Następnie dodać margarynę, cały czas mieszać, pozostawić na małym ogniu do rozpuszczenia margaryny.
Lekko przestudzić.
Wykonanie ciasta:
Pierwszy blat układamy na blasze, smarujemy połową masy budyniowej, potem kolejno: biszkopt - budyń - drugi blat - polewa.
Posypać cukiereczkami lub wiórkami kokosowymi.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
Wykonanie:
Z białek ubić pianę, dodać cukier i żółtka. Następnie wsypać mąki pomieszane z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wylać na blachę wyścieloną pergaminem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka".
Składniki na ciemne blaty:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
2 łyżki miodu (płynnego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 większe jajko (lub 1 mniejsze jajko i 1 żółtko)
15 dkg margaryny
Wykonanie:
Składniki odmierzyć, wrzucić do miski, zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie równe części, rozłożyć na blachach wyścielonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec na rumiany kolor (ok. 15-20 minut- w zależności od piekarnika). Gotowe blaty przestudzić.
Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka 2%
1 cukier wanilinowy
1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem wanilinowym i zwykłym, wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie przemieszać. Następnie dodać margarynę, cały czas mieszać, pozostawić na małym ogniu do rozpuszczenia margaryny.
Lekko przestudzić.
Wykonanie ciasta:
Pierwszy blat układamy na blasze, smarujemy połową masy budyniowej, potem kolejno: biszkopt - budyń - drugi blat - polewa.
Posypać cukiereczkami lub wiórkami kokosowymi.
Pycha!!!
Nie jestem pewna, czy kiedykolwiek jadłam to ciasto. Jeśli tak to jedyną okazją było wesele siostry, ale to tak dawno, że nie pamiętam smaku. Kilka razy myślałam o tym aby zrobić je na Święta, ale... zawsze było jakieś "ale" (najczęściej mama, która mówiła, że nie jest pewna, czy ktoś będzie to ciasto jadł). Może w tym roku jednak zrobię i to wcześniej? :)
OdpowiedzUsuńMmm, prezentuje się niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam takiego pysznego ciacha to by się zjadło
OdpowiedzUsuńPyszności :-) to ja się wpraszam na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńProszę kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :D Zdecydowanie skusiłabym się na kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho, pamiętam z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńNie znam tego ciasta, ale wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis sobie zapisałam. Koniecznie muszę je zrobić. Wygląda bardzo apetycznie. ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda. Zjadła bym, nawet całego Królewicza :)
OdpowiedzUsuńMartuś muszę upiec to ciasto bo tak pysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńWyśmienite ciasto! Bardzo lubię takie przekładańce!
OdpowiedzUsuńUhuhu! jaki szał! Podziwiam, bo mi by się chyba nie chciało robić tylu warstw.
OdpowiedzUsuńNie znam tego ciasta. Wygląda bardzo smakowicie, dlatego zapisuję przepis. Być może upiekę je w weekend :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda znajomo, jednak chyba nigdy takiego nie jadłam, a na pewno sama nie robiłam. Z masą budyniową robię czasem 3 bita, jednak daję mniej masła, bo nie lubię mocno maślanych mas. Może kiedyś zrobię podobne, bo ciasto wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńA można wiedzieć jakie rozmiary blaszki są??
OdpowiedzUsuńOk. 33x23 cm (blaszki zaokrąglone). Pozdrawiam :)
UsuńOj, wart jest swoich kalorii i to zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńTyle słyszałam dobrego o tym cieście a jeszcze nigdy go nie piekłam :( chyba czas zapisać Twój przepis i w najbliższym czasie upiec, ciekawa jestem jak smakuje :) wygląda rewelacyjnie!!!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!!!!
OdpowiedzUsuńA czy listę składników na polewę też dostaniemy?
OdpowiedzUsuńSkładniki znajdzie Pani tutaj http://zmaminegozeszytu.blogspot.com/2016/01/trojniak-babka-babci-zosi.html?m=1#
UsuńPozdrawiam :)
A zamiast sody może być proszek do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńLepiej dać sodę. Pozdrawiam ☺️
UsuńJa upiekłam placki wyszły super myślę tylko czy ten krem nie będzie za zadki mam nadzieję że ok😁
OdpowiedzUsuńA polewę jaką? Jakiś przepis?
OdpowiedzUsuńPolewa taka sama, jak do babki trójniak. Jest podlinkowana tam, gdzie jest wykonanie ciasta. Pozdrawiam ☺️
UsuńTo jest najlepsze ciasto jakie jadłam, moja teściowa robi je od ponad 30 lat i też zawsze używa kolorowej posypki 😁
OdpowiedzUsuń