Zapiekane warzywa z kurczakiem i serem fetą

Kolejne danie, które należy do moich ulubionych: wszystko pokroić, wrzucić do jednego garnka, doprawić i zapiec :). Pomimo tego, że dużo czasu zajmuje nam krojenie warzyw i kurczaka, nie musimy stać nad garnkiem, mieszać i pilnować, czy nam się nie przypali ;). Zapraszam Was na zapiekane warzywa z kurczakiem i fetą. Polecam!!!

Składniki:
1 ser feta
40 dkg piersi z kurczaka (już po oczyszczeniu)
1 cukinia
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 papryka pomarańczowa
2 marchewki
1 czerwona cebula
5 pieczarek
5 łyżek oliwy
2 łyżki sosu teriyaki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Papryki i cukinię umyć. Z papryk wyciąć gniazda nasienne, z cukinii odciąć końcówki. Oba warzywa pokroić według uznania. Marchewkę, pieczarki i cebulę obrać. Marchewkę pociąć na grubsze plastry, pieczarki i cebulę na 6 części. Wszystkie warzywa wrzucić do brytfanny, dodać pokrojonego kurczaka i marynatę zrobioną z: sosu teriyaki, oliwy, ziół prowansalskich, soli oraz pieprzu. Dokładnie przemieszać.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Po 40 minutach posypać po wierzchu pokruszoną fetą.
Zapiekać jeszcze przez 5 minut. Podawać z ryżem lub kuskusem.
Pycha!!!

6 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje :-) Aż się głodna zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl30 marca 2017 21:51

      Dzięki, polecam spróbować :)

      Usuń
  2. Ile pysznych, kolorowych warzyw! Takie danie to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl30 marca 2017 22:08

      Ja również, nie ma jak to mnóstwo kolorowych warzyw ;)

      Usuń
  3. Prezentacja jak zwykle piękna :) Danie bardzo wiosenne, bardzo lubię jednogarnkowe jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie zapiekanki. Przepis godny wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger