Risotto z groszkiem, marchewką i kurczakiem
Pyszne, delikatne w smaku risotto z groszkiem, marchewką i kurczakiem zagościło na naszym stole po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. To banalne, lekkie danie bardzo nam posmakowało, sami spróbujcie. Mam nadzieję, że wrażenia będą identyczne:)
Składniki:
30 dkg kurczaka
900 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
400 g ryżu arborio
1 cebula
75 dkg masła
450 g groszku z marchewką (mrożony)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle na złoty kolor.
Następnie dodać ryż, smażyć. Po ok. 3-4 minutach wrzucić pokrojonego w kostkę i przyprawionego solą i pieprzem kurczaka, podsmażyć.
Po 5 minutach wlać 2 chochle gorącego bulionu. Przemieszać. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dodać kolejną jego porcję (postępować tak do wykorzystania całego bulionu).
Na koniec dodać marchewkę z groszkiem, doprawić solą i pieprzem, przemieszać. Zostawić jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu.
Składniki:
30 dkg kurczaka
900 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
400 g ryżu arborio
1 cebula
75 dkg masła
450 g groszku z marchewką (mrożony)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle na złoty kolor.
Następnie dodać ryż, smażyć. Po ok. 3-4 minutach wrzucić pokrojonego w kostkę i przyprawionego solą i pieprzem kurczaka, podsmażyć.
Po 5 minutach wlać 2 chochle gorącego bulionu. Przemieszać. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dodać kolejną jego porcję (postępować tak do wykorzystania całego bulionu).
Na koniec dodać marchewkę z groszkiem, doprawić solą i pieprzem, przemieszać. Zostawić jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu.
Pycha!!!
Lubię takie risotto - dla mnie rewelacja! :-)
OdpowiedzUsuńSuper danie :) Uwielbiam marchewkę z groszkiem, na pewno skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńPrzeepysznee.:)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam wersję z indykiem. Dodałam do tego jeszcze zmieloną kozieratkę, a do bilionu wlałam wodę ze słoika z marchewki i groszku (taką mieszankę miałam pod ręką) .
Polecam! :)