Sernik pod żurawinową pierzynką

Uwielbiam serniki, a w internecie można znaleźć mnóstwo ciekawych przepisów - zarówno tych prostych, jak i bardziej skomplikowanych. Tym razem wybrałam tę trudniejszą drogę :) Zanim przeszłam do działania bardzo dużo nasłuchałam się i naczytałam o pieczeniu w kąpieli wodnej. Efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania, zachwycił również osoby, które ciasta skosztowały. Sernik wymagał troszkę nakładu pracy, ale warto poświęcić mu każdą dodatkową minutę:). Jest aksamitny i rozpływa się w ustach. Polecam Wam wypróbować mój przepis:) Zadowoli podniebienia nawet tych najbardziej wybrednych:)


Składniki na spód:
200 g ciasteczek zbożowych kakaowych
50 g masła

Wykonanie:
Ciastka rozgnieść, dodać rozpuszczone masło.
Dokładnie wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy o średnicy 21 cm(wcześniej posmarowanej tłuszczem i wyścielonej pergaminem) lekko przygniatając łyżką. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Przestudzić.

Składniki na masę serową:
1/2 kg sera zmielonego
2 jajka
1/4 szkl. mleka
5 łyżek oleju
120 g cukru pudru
1/2 budyniu śmietankowego
ziarenka z 1/2 laski wanilii

Wykonanie:
Cukier puder utrzeć z żółtkami, dodać olej, dalej ucierać.
Następnie dodać ser, mleko i ziarenka wanilii. Połączyć w jednolitą masę.
Na końcu wyłożyć pianę z białek i wsypać budyń. Delikatnie przemieszać.
Przełożyć do tortownicy. Piec ok. 55 minut w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Przestudzić.

Składniki na mus żurawinowy:
20 dkg żurawiny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka miodu
1/3 szkl. wody

Wykonanie:
Żurawinę opłukać, wrzucić na patelnię. Dodać cukier puder i miód.
Podsmażyć. Podlać wodą, smażyć do momentu odparowania wody.
Żurawinę przełożyć do wysokiego naczynia. Zblendować. Powstałą masę przetrzeć przez sito.

Składniki na piankę:
1 śmietanka 30% (opakowanie 330 ml)
1/2 tabliczki białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny (już rozpuszczonej)
2 czubate łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki musu z żurawiny

Wykonanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę.
Mieszać na wolnych obrotach. Dołożyć 3 łyżeczki musu z żurawiny i żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na schłodzony sernik. Włożyć do lodówki na ok. 24 godziny. Udekorować płatkami z białej czekolady i pozostałym musem żurawinowym.
Pycha!!!

Przepis bierze udział w akcji:

https://zblogowani.pl/code/action/34/337919/btn.png

4 komentarze:

  1. faktycznie jest pracochłonny, ale myślę ze warto się poświęcić, bo cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Martuś wspaniały to mało powiedziane po prostu cudo przepis zabieram mimo ze pracochłony pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, aż ślinka cieknie. Chyba jeszcze dzisiaj pobiegnę po żurawinę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za wspaniałe ciasto, mniam. :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger