Ciasto pijana śliwka
Przeglądając instagram i blogi młodych mam zastanawiam się jak one to robią, że są pomalowane, mają posprzątane, ugotowane i jestem pełna podziwu. Ja z niczym nie mogę się wyrobić. Zaległości nadrabiam wieczorem, kiedy młody już śpi albo w weekend, kiedy opiekę przejmuje tatuś. Wtedy też mam czas na pieczenie i jestem w siódmym niebie:) Już od dawna miałam ochotę na ciasto pijana śliwka. Mega kaloryczne, pracochłonne, ale przepyszne. Upiekłam je pod koniec lutego na imieniny rodziców. Stało się gwiazdą wieczoru ;) Polecam Wam z całego serca!!!
Składniki:
Śliwki w rumie:
500 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
250 ml ciemnego rumu
Składniki na kakaowe blaty:
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao (płaskie)
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki rumu
400 g nutelli, w temperaturze pokojowej
125 g serka mascarpone, schłodzonego
Wykonanie:
120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
Składniki:
Śliwki w rumie:
500 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
250 ml ciemnego rumu
Wykonanie:
Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze
kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia,
zdjąć z palnika i odłożyć na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały
alkohol wsiąknie w śliwki (jeśli cały alkohol z jakiegoś powodu nie
wsiąknie w śliwki - odlać go a śliwki osuszyć).
Składniki na kakaowe blaty:
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao (płaskie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu:
5 jajek, białka i żółtka oddzielniepół szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na
sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po
łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania
kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać
szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do
formy ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
Nasączenie:
100 ml kawy (1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 100 ml wody)3 łyżki rumu
Wykonanie:
Wymieszać. Nasączyć biszkopty.
Krem z nutellą i śliwkami:
250 g masła, w temperaturze pokojowej400 g nutelli, w temperaturze pokojowej
125 g serka mascarpone, schłodzonego
Wykonanie:
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do
powstania puszystej masy. Dodać nutellę i mascarpone, utrzeć tylko do
połączenia się składników i powstania gładkiego kremu. Dodać śliwki nasączone w rumie i wymieszać.
Ponadto:
3/4 słoiczka powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
120 g deserowej czekolady, posiekanej120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
Wykonanie:
Kremówkę przelać do małego garnuszka,
podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić
na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.
Wykonanie:
Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych.
Nasączyć połową mieszanki kawowej z rumem a następnie posmarować cienką
warstwą powideł. Na powidła wyłożyć kremową masę z nutelli i śliwek,
wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu. Na
wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić. Schłodzić. Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty,
udekorować dodatkowymi śliwkami maczanymi w roztopionej czekoladzie.
Dodatkowo na wierzch zrobiłam paseczki z roztopionej czekolady
wyciśnięte z rękawa cukierniczego.
Pycha!!!
Źródło przepisu: https://www.mojewypieki.com
Pychotka☺
OdpowiedzUsuńMartusia zaskoczyłaś mnie tym ciastem o takim nie słyszałam ,to poproszę kawałek i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnie przepadam za takimi ciastami z owocami:D
OdpowiedzUsuńTo po co komentujesz inni je uwielbiają
Usuńi świetnie, życzę im jak najbardziej smacznego ;))
Usuńkomentowanie nie jest zabronione, nawet jak nie lubię ciast ze śliwkami, ludzie haha
Pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Bardzo ciekawy na ciasto. Czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa nazwa tego placka. Super przepis. Oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się smakowicie :) Mam w planach zrobienie tego ciasta, lubię śliwki i czekoladę.
OdpowiedzUsuńWyborne ;)
OdpowiedzUsuńWpróbowałam ciasto. Przepyszne. Czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasto to zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńSuper wpis. Oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuńTo jest moje ulubione ciasto! Czekam na kolejny twój przepis :)
OdpowiedzUsuńTo jest przepis wzięty ze strony "Moje Wypieki" z 2016
UsuńZgadza się, tak też napisałam pod przepisem...
UsuńFantastyczne ciacho, uwielbiam wszystko co ze śliwką. Wypróbuję z chęcią :)
OdpowiedzUsuńPrzyjaciel bardzo dużo na temat tego blogu mi mówił.
OdpowiedzUsuń