Drobiowy kebab
Na domowy kebab natknęłam na jednym z profili na instagramie. Od razu postanowiłam zrobić go sama. Jak dla mnie niczym się nie różni od tego kupnego, właściwie to jest od niego o niebo lepszy. Można go podawać w bułce, z frytkami, ale też w sałatce i kanapce. Polecam!!!
Składniki:
1 kg fileta z piersi indyka i kurczaka (ja pomieszałam pól na pół)
przyprawa Kebab-Shoarma
olej do zamarynowania
sól, pieprz do smaku
4 patyczki do szaszłyków
1 bardzo duża cebula
Wykonanie:
Piersi umyć, oczyścić, pokroić na dość cienkie plastry. Następnie lekko je rozbić, przełożyć do miski, posypać solą i pieprzem, przyprawą Kebab-Shoarma, polać olejem i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić na całą noc do lodówki. Cebulę przekroić na pół. Pierwszą część położyć na spód naczynia żaroodpornego, wbić w nią patyczki do szaszłyków i kolejno nadziewać kawałki piersi. Na górę nabić drugą połowę cebuli i owinąć ją folią. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 2 godziny. Podawać z frytkami lub w bułce (u nas były dwie wersje:))
Składniki:
1 kg fileta z piersi indyka i kurczaka (ja pomieszałam pól na pół)
przyprawa Kebab-Shoarma
olej do zamarynowania
sól, pieprz do smaku
4 patyczki do szaszłyków
1 bardzo duża cebula
Wykonanie:
Piersi umyć, oczyścić, pokroić na dość cienkie plastry. Następnie lekko je rozbić, przełożyć do miski, posypać solą i pieprzem, przyprawą Kebab-Shoarma, polać olejem i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić na całą noc do lodówki. Cebulę przekroić na pół. Pierwszą część położyć na spód naczynia żaroodpornego, wbić w nią patyczki do szaszłyków i kolejno nadziewać kawałki piersi. Na górę nabić drugą połowę cebuli i owinąć ją folią. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 2 godziny. Podawać z frytkami lub w bułce (u nas były dwie wersje:))
Pycha!!!
Źródło przepisu: http://skutecznie.tv/ (lekko przeze mnie zmieniony)
Takie jedzonko to coś dla mnie 😊
OdpowiedzUsuńNo dobre jedzenie.
UsuńOoo tak
UsuńBardzo apetycznie wygląda :)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie dla każdego ale na pewno syci ;)
OdpowiedzUsuńTaki domowy kebab musi być przepyszny! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńMniam! Fajny przepis, godny wypróbowania :) Pozdrawiamy cieplutko!
OdpowiedzUsuńOoo, coś nowego. Fajny pomysł, a ile zdrowszy domowy :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis idealny dla mojej rodzinki
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł. Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwy-stardoll.blogspot.com
Pycha. Ja zawsze kupuję kebaba z kurczaka z dużą ilością sałat. Uwielbiam takiego.
OdpowiedzUsuńPysznie, muszę kiedyś wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis! Super sprawa!
OdpowiedzUsuń