Placki z czerwonych ziemniaków
Ostatnio na targu w moim rodzinnym miasteczku pojawiły się młode czerwone ziemniaki, ponoć idealne na placki ziemniaczane. Tak były zachwalane przez osobę sprzedającą, że nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Placki wyszły świetne i mega chrupiące. Teraz tą odmianę mogę polecić sama :) Wypróbujcie!!!
Składniki:
1 kg czerwonych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 cebula
1 papryka chili
1/2 szkl. mąki (ja blendowałam ziemniaki, więc masa była trochę rzadsza, jeśli trzecie je na tarce, będziecie potrzebować troszkę mniej mąki)
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Papryczkę umyć, pozbawić ogonka. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, wrzucić do blendera, dołożyć cebulę i papryczkę, zblendować.
Następnie dodać jajko, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Przemieszać. Masę nakładać łyżką na rozgrzany olej.
Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.
Podawać ze śmietaną lub gulaszem.
Składniki:
1 kg czerwonych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 cebula
1 papryka chili
1/2 szkl. mąki (ja blendowałam ziemniaki, więc masa była trochę rzadsza, jeśli trzecie je na tarce, będziecie potrzebować troszkę mniej mąki)
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Papryczkę umyć, pozbawić ogonka. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, wrzucić do blendera, dołożyć cebulę i papryczkę, zblendować.
Następnie dodać jajko, jogurt naturalny, sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Przemieszać. Masę nakładać łyżką na rozgrzany olej.
Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.
Podawać ze śmietaną lub gulaszem.
Pycha!!!
Fajny pomysł :) Nie znam czerwonych ziemniaków, ciekawa jestem smaku placków :)
OdpowiedzUsuńSmakują tak samo, jak zwykłe, tyle że są bardziej chrupiące :)
UsuńBardzo fajny pomysł z tym blendowaniem ziemniaków. Zawsze tarłam na tarce, ewentualnie robot tarł, ale w blenderze nie robiłam :) Spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie mi się nie chciało trzeć, a nie mam takiej przystawki do robota. Postanowiłam więc zblendować. Lenistwo matką wynalazków ;)
UsuńPlacki ziemniaczane mogę jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię ;)
UsuńPlacków jeszcze z nich nie robiłam. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam ;)
UsuńPlacki moje ulubione ja w blenderze robiłam - raz przez pomyłkę dosypałam płatków owsianych i też byly super
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować ;)
UsuńPlacuszki prezentują się bardzo kusząco :D Czerwonych ziemniaków jeszcze nigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńCzerwoną mają tylko skórkę, w środku wyglądają jak normalne. Na placki ziemniaczane nadają się idealnie :)
UsuńPlacki wyglądają bardzo apetycznie. Akurat dzisiaj na obiad też miałam placki ziemniaczane, ale z "normalnych" ziemniaków. O czerwonych ziemniakach jeszcze nie słyszałam i się zastanawiam, gdzie w mojej okolicy mogłabym takie kupić.
OdpowiedzUsuńTa papryczka chili to świetna myśl!
OdpowiedzUsuńPIęknie przypieczone :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane.
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo za przepis! Wyszly wspaniałe! Polecilam juz paru osoba ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo za przepis! Wyszły wspaniale! Juz paru osobą go poleciłam razez ze strona.
OdpowiedzUsuń