Jogurtowa zebra z galaretką i truskawkami
Koleżanka natchnęła mnie ostatnio do zrobienia pewnego ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym nie pokombinowała i nie pozmieniała w przepisie produktów. Wyszło pysznie, orzeźwiająco i kolorowo - po prostu pysznie. Spróbujcie sami, a na pewno Wam posmakuje ;)
Składniki na spód:
380 g herbatników
110 g masła
2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Herbatniki wrzucić do miseczki, zgnieść (ja zblendowałam :)), dodać rozpuszczone masło i kakao. Składniki dokładnie ze sobą połączyć, wyłożyć na tortownicę wyścieloną pergaminem, równomiernie rozłożyć (przyciskać łyżką do spodu).
Wstawić do zamrażalnika na 20 minut.
Składniki na masę:
2 jogurty naturalne (każdy po 370 g)
2 serki Bieluch (każdy po 150 g)
7 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki kakao
4 łyżki żelatyny
45 dkg trukawek
2 galaretki truskawkowe
1/2 litra wrzątku
Wykonanie:
Jogurty, serki, cukier puder i cukier z wanilią wrzucić do misy, dobrze połączyć składniki.
Masę podzielić na 2 części, do jednej wsypać kakao, dokładnie pomieszać. Truskawki pozbawić szypułek, opłukać, osuszyć i przekroić na pół, ułożyć je wokół tortownicy.
Na schłodzony spód wylewać łyżką masę - raz ciemną, raz jasną (w formie okręgów).
Tortownicę wstawić do lodówki, dobrze schłodzić (na co najmniej 15 h). Następnego dnia ułożyć pozostałe truskawki na górę ciasta, zalać je wcześniej rozrobioną, tężejącą galaretką.
Ponownie włożyć do lodówki, schłodzić 3-4 godziny.
Składniki na spód:
380 g herbatników
110 g masła
2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Herbatniki wrzucić do miseczki, zgnieść (ja zblendowałam :)), dodać rozpuszczone masło i kakao. Składniki dokładnie ze sobą połączyć, wyłożyć na tortownicę wyścieloną pergaminem, równomiernie rozłożyć (przyciskać łyżką do spodu).
Wstawić do zamrażalnika na 20 minut.
Składniki na masę:
2 jogurty naturalne (każdy po 370 g)
2 serki Bieluch (każdy po 150 g)
7 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki kakao
4 łyżki żelatyny
45 dkg trukawek
2 galaretki truskawkowe
1/2 litra wrzątku
Wykonanie:
Jogurty, serki, cukier puder i cukier z wanilią wrzucić do misy, dobrze połączyć składniki.
Masę podzielić na 2 części, do jednej wsypać kakao, dokładnie pomieszać. Truskawki pozbawić szypułek, opłukać, osuszyć i przekroić na pół, ułożyć je wokół tortownicy.
Na schłodzony spód wylewać łyżką masę - raz ciemną, raz jasną (w formie okręgów).
Tortownicę wstawić do lodówki, dobrze schłodzić (na co najmniej 15 h). Następnego dnia ułożyć pozostałe truskawki na górę ciasta, zalać je wcześniej rozrobioną, tężejącą galaretką.
Ponownie włożyć do lodówki, schłodzić 3-4 godziny.
Pycha!!!
Wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis zjadlam bym kawałek /ja znam ten przepis ale na jogurtach ale z truskawkami i galaretką to dopiero musi smakować przepysznie
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Podkradam ten kawałeczek na talerzyku do kawki :)
OdpowiedzUsuńAle cudo! Chętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho :) Idealne na orzeźwienie w upały :D
OdpowiedzUsuńPysznie i orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis też robiłam mam ją na blogu ale wczesniej są pyszne a tu jeszcze tryskawki pycha
OdpowiedzUsuńświetne wygląda i pewnie równie świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie :) Idealna pora na takie slodkosci!
OdpowiedzUsuń