Krokieciki z młodych ziemniaków z sosem pieczarkowym
Z ziemniaków można wyczarować różne potrawy. Chociaż jemy je dość rzadko, smakują nam pod każdą postacią: pieczoną, smażoną i gotowaną. Dziś przedstawiam Wam mój smak dzieciństwa: krokieciki ziemniaczane. Polecam!!!
Składniki na sos:
1 cebula
55 dkg pieczarek
1/2 l i 3 łyżki wody
1 łyżeczka mąki pszennej
75 g jogurtu naturalnego gęstego
sól pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju
Wykonanie:
Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać pokrojone w w grubsze plasterki pieczarki.
Dusić je do odparowania wody. Całość zalać wrzątkiem, doprawić solą, pieprzem. Sos zagęścić mąką rozrobioną w 3 łyżkach wody. Dodać jogurt, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 15-20 minut pod przykryciem.
Składniki na krokieciki:
65 dkg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 1/2 szkl. mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki dobrze wygnieść, podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć, zasypać "dołek" mąką tak, aby wystawał poza ziemniaki. Następnie dodać jajko, dobrze wygnieść.
Z masy formować krokieciki, obtaczać je w bułce. Smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Podawać je z sosem np. pieczarkowym i mięsem.
Składniki na sos:
1 cebula
55 dkg pieczarek
1/2 l i 3 łyżki wody
1 łyżeczka mąki pszennej
75 g jogurtu naturalnego gęstego
sól pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju
Wykonanie:
Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać pokrojone w w grubsze plasterki pieczarki.
Dusić je do odparowania wody. Całość zalać wrzątkiem, doprawić solą, pieprzem. Sos zagęścić mąką rozrobioną w 3 łyżkach wody. Dodać jogurt, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 15-20 minut pod przykryciem.
Składniki na krokieciki:
65 dkg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 1/2 szkl. mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki dobrze wygnieść, podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć, zasypać "dołek" mąką tak, aby wystawał poza ziemniaki. Następnie dodać jajko, dobrze wygnieść.
Z masy formować krokieciki, obtaczać je w bułce. Smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Podawać je z sosem np. pieczarkowym i mięsem.
Pycha!!!
Pyszne krokieciki. :-) Narobiłaś mi ochoty na takie :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, na prawdę warto :)
UsuńPysznie wygląda, muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam ;)
UsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają smakowicie :).
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńCo za wspaniałe danie. Smaku mi narobiłaś, że ho ho. I jak tu teraz iść spać :-) Ciepło pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń