Czarne ciasto z kremem budyniowym
To ciasto robi prawdziwą furorę. Jest bardzo proste w przygotowaniu i idealne w smaku. Ostatnio miałam okazję upiec je koleżance, bardzo jej posmakowało. Mam nadzieję, że sprawdzicie przepis i niejednemu przypadnie ono do gustu. Szczerze polecam!!!
Składniki na biszkopt:
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
3 łyżki kakao
1 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
5 jajek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do garnka wlać olej, wodę, wsypać 3/4 szkl. cukru i kakao, zagotować i przestudzić. Białka ubić. dodać 1/2 szkl. cukru (po trochę) oraz żółtka. Następnie wlać przestudzoną "polewę" i wsypać mąkę pomieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelać do blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka" (około 40 minut). Przestudzić, przekroić na pół.
Składniki na masę budyniową i do przełożenia:
3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy (najlepiej bez cukru)
1/2 l mleka
3 płaskie łyżki mąki
1 dżem porzeczkowy
1 margaryna Kasia
polewa wg mojego przepisu
cukiereczki do posypania
Wykonanie:
400 ml mleka zagotować z cukrem, w 100 ml rozrobić mąkę i budyń, wlać je do reszty mleka, ugotować budyń, przestudzić. Margarynę dokładnie rozetrzeć, dodawać po łyżce ugotowanego budyniu, utrzeć na gładką masę. Przekrojony na pół biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym, przełożyć masą budyniową, przykryć drugim blatem biszkoptu, polać polewą i posypać cukierkami.
Najlepiej, jak ciasto się "przegryzie" :)
Składniki na biszkopt:
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
3 łyżki kakao
1 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
5 jajek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do garnka wlać olej, wodę, wsypać 3/4 szkl. cukru i kakao, zagotować i przestudzić. Białka ubić. dodać 1/2 szkl. cukru (po trochę) oraz żółtka. Następnie wlać przestudzoną "polewę" i wsypać mąkę pomieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelać do blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka" (około 40 minut). Przestudzić, przekroić na pół.
Składniki na masę budyniową i do przełożenia:
3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy (najlepiej bez cukru)
1/2 l mleka
3 płaskie łyżki mąki
1 dżem porzeczkowy
1 margaryna Kasia
polewa wg mojego przepisu
cukiereczki do posypania
Wykonanie:
400 ml mleka zagotować z cukrem, w 100 ml rozrobić mąkę i budyń, wlać je do reszty mleka, ugotować budyń, przestudzić. Margarynę dokładnie rozetrzeć, dodawać po łyżce ugotowanego budyniu, utrzeć na gładką masę. Przekrojony na pół biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym, przełożyć masą budyniową, przykryć drugim blatem biszkoptu, polać polewą i posypać cukierkami.
Najlepiej, jak ciasto się "przegryzie" :)
Pycha!!!
Gdybyś miała zaproponować wersję bezglutenową, jakie mąki w jakich proporcjach byś poleciła?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam wersji bezglutenowej, nie chcę podawać, bo może nie wyjść. Jak tylko wypróbuję, dam znać ;)
Usuńświetne! i jakie puszyste :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest bardzo pyszne :)
UsuńMmm, zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOj, tak:) Szczerze polecam :)
UsuńBardzo lubię takie ciasta :) Smacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu, było na prawdę pyszne :)
UsuńMarta to coś dla mnie uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńTeresko, koniecznie musisz upiec, jest na prawdę pycha!!!
UsuńMartuś już upieczone i gotowe ciacho potwierdzam że jest pyszne warto to ciasto piec
UsuńWygląda bardzo smakowicie. Nie dziwię się, że robi taką furorę. :)
OdpowiedzUsuńMartuś jak upiekę dam znać jak wyszło czyliw tym tyg pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńCiasto, jak z mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńWilgotne ciasto i do tego jeszcze maślany krem! Mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, więc nie dziwię się, że robi furorę :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda fantastycznie, nie dziwię się, że robi furorę :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje :) Bardzo lubię takie ciasta, więc na pewno bym się skusiła na kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda perfekcyjnie. Takie puchate :)
OdpowiedzUsuńWstawiaj wodę na kawkę już idę po kawałek ciacha. :-)
OdpowiedzUsuńMartusiu pyszne i okazałe ciacho. Na pewno dla mnie zostanie kawałek :)
OdpowiedzUsuńNo wygląda super 💪 jutro upiekę 🙂
OdpowiedzUsuń