Czarne ciasto z kremem budyniowym

To ciasto robi prawdziwą furorę. Jest bardzo proste w przygotowaniu i idealne w smaku. Ostatnio miałam okazję upiec je koleżance, bardzo jej posmakowało. Mam nadzieję, że sprawdzicie przepis i niejednemu przypadnie ono do gustu. Szczerze polecam!!!


Składniki na biszkopt:
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
3 łyżki kakao
1 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
5 jajek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Do garnka wlać olej, wodę, wsypać 3/4 szkl. cukru i kakao, zagotować i przestudzić. Białka ubić. dodać 1/2 szkl. cukru (po trochę) oraz żółtka. Następnie wlać przestudzoną "polewę" i wsypać mąkę pomieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelać do blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec do tzw. "suchego patyczka" (około 40 minut). Przestudzić, przekroić na pół.

Składniki na masę budyniową i do przełożenia:
3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy (najlepiej bez cukru)
1/2 l mleka
3 płaskie łyżki mąki
1 dżem porzeczkowy
1 margaryna Kasia
polewa wg mojego przepisu
cukiereczki do posypania

Wykonanie:
400 ml mleka zagotować z cukrem, w 100 ml rozrobić mąkę i budyń, wlać je do reszty mleka, ugotować budyń, przestudzić. Margarynę dokładnie rozetrzeć, dodawać po łyżce ugotowanego budyniu, utrzeć na gładką masę. Przekrojony na pół biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym, przełożyć masą budyniową, przykryć drugim blatem biszkoptu, polać polewą i posypać cukierkami.
Najlepiej, jak ciasto się "przegryzie" :)
Pycha!!!





23 komentarze:

  1. Gdybyś miała zaproponować wersję bezglutenową, jakie mąki w jakich proporcjach byś poleciła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl7 listopada 2017 19:33

      Nigdy nie robiłam wersji bezglutenowej, nie chcę podawać, bo może nie wyjść. Jak tylko wypróbuję, dam znać ;)

      Usuń
  2. świetne! i jakie puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl7 listopada 2017 19:34

      Dziękuję, jest bardzo pyszne :)

      Usuń
  3. Mmm, zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl7 listopada 2017 19:35

      Oj, tak:) Szczerze polecam :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię takie ciasta :) Smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl7 listopada 2017 19:35

      Dziękuję Aniu, było na prawdę pyszne :)

      Usuń
  5. Marta to coś dla mnie uwielbiam takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl7 listopada 2017 19:36

      Teresko, koniecznie musisz upiec, jest na prawdę pycha!!!

      Usuń
    2. Martuś już upieczone i gotowe ciacho potwierdzam że jest pyszne warto to ciasto piec

      Usuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie. Nie dziwię się, że robi taką furorę. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Martuś jak upiekę dam znać jak wyszło czyliw tym tyg pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto, jak z mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wilgotne ciasto i do tego jeszcze maślany krem! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie, więc nie dziwię się, że robi furorę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda fantastycznie, nie dziwię się, że robi furorę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudownie się prezentuje :) Bardzo lubię takie ciasta, więc na pewno bym się skusiła na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda perfekcyjnie. Takie puchate :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wstawiaj wodę na kawkę już idę po kawałek ciacha. :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Martusiu pyszne i okazałe ciacho. Na pewno dla mnie zostanie kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. No wygląda super 💪 jutro upiekę 🙂

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger