Kurczak duszony w warzywach sezonowych
Lato w pełni, a my możemy cieszyć się piękną pogodą za oknem. Nareszcie, bo dość długo na nią czekaliśmy. U mnie dzisiaj bardzo letnio - warzywa sezonowe z kurczakiem. Danie bardzo lekkie i pasujące idealnie na upały. Polecam ;)
Składniki:
70 dkg piersi z kurczaka
2 papryki zielone
2 papryki pomarańczowe
1 papryka żółta
1 cukinia
1 szalotka
1 młoda cebula
5 pieczarek
sól, pieprz do smaku
chili pieprz cayenne
papryka chili, papryka słodka, kurkuma
olej do smażenia
1/3 szkl. wody
Wykonanie:
Kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na podłużne kawałki. Posypać go solą i pieprzem cayenne, papryką słodką, chili i kurkumą, polać olejem, przemieszać i wstawić do lodówki "do przegryzienia".
Papryki i cukinię umyć. Z papryk wyciąć gniazda nasienne, a z cukinii odciąć końcówki. Oba warzywa pokroić na niezbyt duże (ale też nie za małe kawałki). Cebule obrać, pokroić na cztery i rozwarstwić. Pieczarki również obrać i pokroić na cztery lub sześć kawałków. Kurczaka podsmażyć, wyjąć go i na tym samym tłuszczu podsmażyć warzywa (jak będzie za mało oleju, można troszkę dolać).
Po chwili podlać je troszkę wodą, doprawić, zagotować i dołożyć kurczaka.
Całość przykryć pokrywką i włożyć na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Podawać z kuskusem.
Składniki:
70 dkg piersi z kurczaka
2 papryki zielone
2 papryki pomarańczowe
1 papryka żółta
1 cukinia
1 szalotka
1 młoda cebula
5 pieczarek
sól, pieprz do smaku
chili pieprz cayenne
papryka chili, papryka słodka, kurkuma
olej do smażenia
1/3 szkl. wody
Wykonanie:
Kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na podłużne kawałki. Posypać go solą i pieprzem cayenne, papryką słodką, chili i kurkumą, polać olejem, przemieszać i wstawić do lodówki "do przegryzienia".
Papryki i cukinię umyć. Z papryk wyciąć gniazda nasienne, a z cukinii odciąć końcówki. Oba warzywa pokroić na niezbyt duże (ale też nie za małe kawałki). Cebule obrać, pokroić na cztery i rozwarstwić. Pieczarki również obrać i pokroić na cztery lub sześć kawałków. Kurczaka podsmażyć, wyjąć go i na tym samym tłuszczu podsmażyć warzywa (jak będzie za mało oleju, można troszkę dolać).
Po chwili podlać je troszkę wodą, doprawić, zagotować i dołożyć kurczaka.
Całość przykryć pokrywką i włożyć na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Podawać z kuskusem.
Pycha!!!
Pożywne :)
OdpowiedzUsuńI do tego lekkie danie :)
Usuńbardzo apetycznie wygląda i na pewno jest obłędny w smaku tak przygotowany kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńTak, było pysznie :)
UsuńWygląda pysznie i kolorowo :) Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja też jestem zwolenniczką takich dań :)
UsuńPyszności. U mnie na obiad też był dziś kurczak i cukinia, ale wersja z curry :)
OdpowiedzUsuńPewnie też było pysznie :)
UsuńA u mnie bardziej jesiennie:( Ale taki obiadek z przyjemnością bym zjadła
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńPyszna propozycja podania kurczaka -:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Małgosiu :)
UsuńPotrawka w sam raz na lato :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
Usuń