Wielkanocna babka cytrynowa

Już dawno zastanawiałam się nad jej upieczeniem, ale jakoś nie było okazji. Teraz nadszedł czas Świąt Wielkanocnych, więc pojawi się na niejednym polskim stole. Zapraszam Was na babkę cytrynową!!!
Składniki:
1 kostka masła (200 g)
2 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sok i skórka otarta z 1 cytryny
5 jajek
1 szkl. cukru pudru

Wykonanie:
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać mąkę pomieszaną z sodą i proszkiem oraz sok i skórkę z cytryny.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na końcu dodać pianę, lekko przemieszać.
Gotową masę wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Piec około 55 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Wyjąć z formy, przestudzić, polać lukrem.
Pycha!!!
Przepis z książki "Ciasta siostry Leonilli" - zmodyfikowany.

15 komentarzy:

  1. już nie mogę się doczekać świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl29 marca 2018 23:28

      Częstuj się śmiało ;)

      Usuń
  3. Łyżeczka sody jaka ma być płaska ??? z lekką górką????proszę o odpowiedź bo to jest istotne odnośnie sody z proszkiem bym się czepiała???

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo za odpowiedź!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką babkę bym zjadła ,aprzy okazji Zdrowych wesołych Swiąt ismacznego jajka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmaminegozeszytu.pl29 marca 2018 23:30

      Dziękuję i wzajemnie Teresko :)

      Usuń
  6. Wygląda doskonale. Pięknie wyrośnięta i żółciutka��

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobię jutro, ale bez cytryny :) może z pomarańczą? :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała <3 Wyrosła przepięknie i na pewno będzie cudownie prezentować się na wielkanocnym stole :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger