Placuszki chapati
Już od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia tych placuszków. Do ich zrobienia nie trzeba dużych zdolności kulinarnych, a smakują wyśmienicie, zwłaszcza w połączeniu z sosami. Ja podałam je z sosem mięsno-warzywnym. Przepis już niedługo na blogu, zapraszam :)
Składniki:
1/3 szkl. wody
1 1/5 szkl. mąki tortowej orkiszowej
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Wodę połączyć z mąką i solą, zagnieść ciasto.
Podzielić je na 5 części, każdą z nich rozwałkować bardzo cienko.
Gotowe placki smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym (po około minucie na każdą stronę).
Podawać z warzywami i mięsem.
Składniki:
1/3 szkl. wody
1 1/5 szkl. mąki tortowej orkiszowej
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Wodę połączyć z mąką i solą, zagnieść ciasto.
Podzielić je na 5 części, każdą z nich rozwałkować bardzo cienko.
Gotowe placki smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym (po około minucie na każdą stronę).
Podawać z warzywami i mięsem.
Pycha!!!
Prawie jak nasze podpłomyki ;)
OdpowiedzUsuńMusze zrobić takie placuszki, bo wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię indyjską! Zapraszam do mnie na cudowne chlebki naan :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je całe wieki temu, ale nie wyszły mi tak ładnie, jak Tobie ;)
OdpowiedzUsuńo wyglądają jak podpłomyki. Ale jak się napakuje do nich różnych pyszności na pewno są pycha
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki -:)
OdpowiedzUsuńKupujemy przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i na pewno smaczne z różnymi wyrazistymi sosami :)
OdpowiedzUsuńWyglądaja, że aż chce się po nie sięgnąć. Pychotka.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiadek :D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis
OdpowiedzUsuńWyszły idealne :) Z chęcią skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńPamiętam smak chapati, pogodziłam się już z chorobą i z tym, że nie mogę iść na pizzę, albo hamburgera, ale najbardziej brakuje mi właśnie chapati i wszelkiego rodzaju podobnych placków,które tak kiedyś lubiłam. Pozytywnie zazdroszczę i spróbuję opracować własną wersję :)
OdpowiedzUsuń