Placuszki chapati

Już od dłuższego czasu zbierałam się do zrobienia tych placuszków. Do ich zrobienia nie trzeba dużych zdolności kulinarnych, a smakują wyśmienicie, zwłaszcza w połączeniu z sosami. Ja podałam je z sosem mięsno-warzywnym. Przepis już niedługo na blogu, zapraszam :)

Składniki:
1/3 szkl. wody
1 1/5 szkl. mąki tortowej orkiszowej
szczypta soli
masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
Wodę połączyć z mąką i solą, zagnieść ciasto.
Podzielić je na 5 części, każdą z nich rozwałkować bardzo cienko.
Gotowe placki smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym (po około minucie na każdą stronę).
Podawać z warzywami i mięsem.
Pycha!!!

14 komentarzy:

  1. Musze zrobić takie placuszki, bo wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kuchnię indyjską! Zapraszam do mnie na cudowne chlebki naan :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je całe wieki temu, ale nie wyszły mi tak ładnie, jak Tobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. o wyglądają jak podpłomyki. Ale jak się napakuje do nich różnych pyszności na pewno są pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne i na pewno smaczne z różnymi wyrazistymi sosami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądaja, że aż chce się po nie sięgnąć. Pychotka. 

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszły idealne :) Z chęcią skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pamiętam smak chapati, pogodziłam się już z chorobą i z tym, że nie mogę iść na pizzę, albo hamburgera, ale najbardziej brakuje mi właśnie chapati i wszelkiego rodzaju podobnych placków,które tak kiedyś lubiłam. Pozytywnie zazdroszczę i spróbuję opracować własną wersję :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger