Wegetariańska frittata
Każdy z nas lubi czasem "odpocząć od mięsa". To danie sprawdzi się w takich sytuacjach idealnie. Jest to warzywna frittata - szybka i smaczna propozycja świetna również dla tych, którzy robią sobie "bezmięsne piątki". Polecam!!!
Składniki:
1 cebula
1 papryka czerwona
1/2 papryki zielonej
2 garście szpinaku
3 ziemniaki
20 fasolek szparagowych (zielonych)
10 dkg parmezanu
olej do smażenia
4 jajka
2 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
bazylia, oregano
papryka słodka, chili pieprz cayenne
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, przekroić na pół i pokroić na dość cienkie plastry. Z papryk wyciąć gniazda nasienne, umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki (paski o dł. 2 cm).
Fasolkę szparagową opłukać, pociąć na 4. Cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor, dorzucić ziemniaki, podsmażyć. Następnie dodać papryki, fasolkę szparagową i szpinak. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Warzywa przestudzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego (ja przełożyłam do dwóch mniejszych).
W miseczce roztrzepać 4 jajka, doprawić solą, pieprzem, ziołami, papryką słodką i chili pieprz cayenne, dodać jogurt naturalny, dokładnie rozmieszać.
Gotową "mieszanką" zalać warzywa, posypać startym lub pokrojonym w paski parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni.
Zapiekać pół godziny.
Składniki:
1 cebula
1 papryka czerwona
1/2 papryki zielonej
2 garście szpinaku
3 ziemniaki
20 fasolek szparagowych (zielonych)
10 dkg parmezanu
olej do smażenia
4 jajka
2 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
bazylia, oregano
papryka słodka, chili pieprz cayenne
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, przekroić na pół i pokroić na dość cienkie plastry. Z papryk wyciąć gniazda nasienne, umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki (paski o dł. 2 cm).
Fasolkę szparagową opłukać, pociąć na 4. Cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor, dorzucić ziemniaki, podsmażyć. Następnie dodać papryki, fasolkę szparagową i szpinak. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Warzywa przestudzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego (ja przełożyłam do dwóch mniejszych).
W miseczce roztrzepać 4 jajka, doprawić solą, pieprzem, ziołami, papryką słodką i chili pieprz cayenne, dodać jogurt naturalny, dokładnie rozmieszać.
Gotową "mieszanką" zalać warzywa, posypać startym lub pokrojonym w paski parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni.
Pycha!!!
Osobiście w ogóle nie potrzebuję, nie lubię i nawet nie chce jeść mięsa, ale to inny temat.. Twoja fritatta wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńBardzo fajny bezmięsny obiad, chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo ;)
UsuńJa bardzo często robię dania wegetariańskie, ponieważ większość moich domowników właśnietakie preferuje. Zapisuję sobie Martusiu przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, również przesyłam pozdrowienia ;)
UsuńBardzo często robię frittatę. TO świetne danie, dzięki któremu można pozbyć się resztek z lodówki. W Twoim wykonaniu prezentuje się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja też troszkę posprzątałam w swojej lodówce ;)
UsuńCoś dla mnie :) Bardzo lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńFrittata - uwielbiam pod każdą postacią ! :)
OdpowiedzUsuńJa już też ;)
Usuńtaka warzywna musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś wypróbować :)
Naprawdę fajne danie, już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na piątkowy obiad. Chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńFajne danie i ładne krateczki!
OdpowiedzUsuńPatrzę na składniki i czuję, że to musi być przepyszne danie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się doskonale :) Jem mięso, ale często wybieram również potrawy bez niego, dlatego bardzo chętnie bym zjadła taką frittatę :)
OdpowiedzUsuń