Domowe rafaello i batoniki zbożowe Helio
Dziś zapraszam Was na "zdrowy" wpis :) Rozpoczął się wrzesień, a wraz nim ruszyła szkoła. Zapewne każdy z rodziców głowi się nad tym, aby do śniadaniówek ich pociech oprócz kanapek trafiły same wartościowe przekąski. Sama ostatnio taką przygotowałam: kulki raffello z kaszy jaglanej i mleczka kokosowego. Wyszło bardzo zdrowo :) Dla tych, którzy narzekają na brak czasu polecam gotową przekąskę: batony zbożowe. Całkiem niedawno otrzymałam paczkę od firmy HELIO i miałam okazję je spróbować. Była to miła, słodka i bardzo ładnie zapakowana przesyłka. Muszę przyznać, że jej zawartość bardzo nam posmakowała. Zarówna ja, jak i mój mąż znaleźliśmy wśród batoników swoich faworytów. Sami spróbujcie, bo na prawdę warto!!!
W paczce znalazły się cztery rodzaje batoników. Zachęcają one do skosztowania już od samego początku -opakowanie jest bardzo ładne, nowoczesne i odpowiada kolorystyce zawartości. Każdy z batonów składa się głównie z produktów zbożowych i bakalii. Wszystko to zawarte w 25 g przyjemności.
- Baton zbożowy owoce leśne & polewa jogurtowa - przypadł mi najbardziej do gustu. Po otwarciu czuć cudowny zapach owoców leśnych i jogurtu. Ten batonik składa się w 33.5% z produktów zbożowych, reszta to suszone owoce: żurawina, borówka, malina oraz polewa jogurtowa.
- Baton zbożowy śliwka & czekolada - również smaczny. Ten dla odmiany zawiera troszkę więcej, bo 40% produktów zbożowych (płatki owsiane, żytnie i kukurydziane). Po jego otwarciu czuło się intensywny zapach czekolady i śliwki. Stanowią one od dawna bardzo zgrany duet.
- Baton zbożowy banan & czekolada - kolejna propozycja z czekoladą. Ten baton to faworyt mojego męża. Zawiera on 29% produktów zbożowych, które w połączeniu z chipsami bananowymi i mleczną czekoladą przypadną do gustu nawet tym najbardziej wybrednym.
- Baton zbożowy 6 ziaren & miód - najbardziej kaloryczny, bo aż 125 kcal, ale wart tego. Jego głównym składnikiem jest mieszanka ziaren, pestek i nasion: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i nasion chia. W połączeniu z naturalnym miodem pszczelim stanowią świetną, słodką przekąskę w pracy i w szkole.
Tworząc linię batonów zbożowych, firma HELIO stanęła na wysokości zadania. Ja z pewnością sięgnę po nie jeszcze nie raz. Zachwycił mnie ich smak, naturalne i bardzo dobrze skomponowane ze sobą składniki. Wam również je polecam :)
Domowa przekąska - raffaello z kaszy jaglanej
Składniki:
250 ml mleczka kokosowego
100 g kaszy jaglanej
3 łyżeczki cukru waniliowego (domowej roboty)
1 łyżka cukru brązowego
3/4 szkl. wiórek kokosowych + wiórki do obtaczania
30 migdałów
Wykonanie:
Migdały wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na 20-25 minut.
Następnie odcedzić je i obrać z łupin. Do garnka wlać mleko i wsypać kaszę jaglaną. Gotować ok. 20-25 minut, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając (pod koniec gotowania dodać cukier brązowy i waniliowy).
Odstawić do przestygnięcia. Do chłodnej kaszy wsypać wiórki kokosowe, całość zblendować.
Z gotowej masy formować kulki, w środek wkładać po jednym migdale, obtaczać w wiórkach.
W paczce znalazły się cztery rodzaje batoników. Zachęcają one do skosztowania już od samego początku -opakowanie jest bardzo ładne, nowoczesne i odpowiada kolorystyce zawartości. Każdy z batonów składa się głównie z produktów zbożowych i bakalii. Wszystko to zawarte w 25 g przyjemności.
- Baton zbożowy owoce leśne & polewa jogurtowa - przypadł mi najbardziej do gustu. Po otwarciu czuć cudowny zapach owoców leśnych i jogurtu. Ten batonik składa się w 33.5% z produktów zbożowych, reszta to suszone owoce: żurawina, borówka, malina oraz polewa jogurtowa.
- Baton zbożowy śliwka & czekolada - również smaczny. Ten dla odmiany zawiera troszkę więcej, bo 40% produktów zbożowych (płatki owsiane, żytnie i kukurydziane). Po jego otwarciu czuło się intensywny zapach czekolady i śliwki. Stanowią one od dawna bardzo zgrany duet.
- Baton zbożowy banan & czekolada - kolejna propozycja z czekoladą. Ten baton to faworyt mojego męża. Zawiera on 29% produktów zbożowych, które w połączeniu z chipsami bananowymi i mleczną czekoladą przypadną do gustu nawet tym najbardziej wybrednym.
- Baton zbożowy 6 ziaren & miód - najbardziej kaloryczny, bo aż 125 kcal, ale wart tego. Jego głównym składnikiem jest mieszanka ziaren, pestek i nasion: słonecznika, dyni, siemienia lnianego i nasion chia. W połączeniu z naturalnym miodem pszczelim stanowią świetną, słodką przekąskę w pracy i w szkole.
Tworząc linię batonów zbożowych, firma HELIO stanęła na wysokości zadania. Ja z pewnością sięgnę po nie jeszcze nie raz. Zachwycił mnie ich smak, naturalne i bardzo dobrze skomponowane ze sobą składniki. Wam również je polecam :)
Domowa przekąska - raffaello z kaszy jaglanej
Składniki:
250 ml mleczka kokosowego
100 g kaszy jaglanej
3 łyżeczki cukru waniliowego (domowej roboty)
1 łyżka cukru brązowego
3/4 szkl. wiórek kokosowych + wiórki do obtaczania
30 migdałów
Wykonanie:
Migdały wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na 20-25 minut.
Następnie odcedzić je i obrać z łupin. Do garnka wlać mleko i wsypać kaszę jaglaną. Gotować ok. 20-25 minut, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając (pod koniec gotowania dodać cukier brązowy i waniliowy).
Odstawić do przestygnięcia. Do chłodnej kaszy wsypać wiórki kokosowe, całość zblendować.
Z gotowej masy formować kulki, w środek wkładać po jednym migdale, obtaczać w wiórkach.
Pycha!!!
Batoników nie miałam okazji skosztować, ale domowe rafaello bardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPolecam Aniu :)
UsuńMusi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ;)
UsuńPrzepadam za kokosowym smakiem, takie domowe rafaello na pewno przypadłoby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńUwielbiam takie zdrowe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńMożna je jeść bez wyrzutów sumienia ;)
UsuńMarta wspaniały przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńależ pyszne te kuleczki
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńUwielbiam takie przekąski :D Kokosowe rafaello kusi mnie już od dawna, a jeszcze go nie robiłam ! ;) Batoników nie znam, ale opakowania bardzo mi się podobają i chętnie bym ich spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować ;)
UsuńAle mam smaka teraz na takie domowe rafaello <3
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie zrobić ;)
UsuńMuszę zrobić takie rafaello :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńWersja śliwka z czekoladą podoba mi się najbardziej. Choć najchętniej sięgnęłabym po Twoje pralinki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi ;)
Usuńwspaniałe domowe rafaello! uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńKokos to zdecydowanie to co lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię ;)
Usuń